El Ministeri de Sanitat manté congelada la xifra de morts per coronavirus en 27.136, 32 en els últims set dies. Segons l’últim informe de Sanitat des que va començar la pandèmia 242.707 casos diagnosticats, 427 més que al total d’ahir (242.280) i 156 diagnosticats el dia previ. Del total de defuncions, 10 s’han produït a Madrid, 7 a Astúries, 4 a Castella i Lleó i 3 a Catalunya. En nombre de positius confirmats per proves el dia previ, Madrid en concentra 72 i Catalunya, 27. En l’última setmana, hi ha hagut 151 hospitalitzacions i 10 ingressos en UCI a tot l’estat espanyol.

Segons l’últim informe de Sanitat, hi ha hagut 4.874 casos diagnosticats en els últims 14 dies i 2.016 en l’última setmana. Per inici de símptomes, 886 s’han diagnosticat en les darreres dues setmanes i 245, en els últims set dies.

A Catalunya, es que va començar la pandèmia, s’ha diagnosticat 59.423, 27 el dia previ. 1.539 s’ha diagnosticat en els darrers 14 dies i 631, en l’última setmana. Per inici de símptomes, 300 s’han diagnosticat amb inici de símptomes en els últims 14 dies i 70, en l’última setmana.

La comunitat de Madrid és la que acumula més casos diagnosticats el dia previ (72), seguida de Catalunya amb 27. Al País Valencià se n’han detectat 15 i 13 més a Castella-la Manxa. Hi ha cinc comunitats sense cap cas nou el dia previ.

Pel que fa a les defuncions, Catalunya n’acumula 5.587, 3 en els últims set dies. Madrid en concentra 10 i Astúries, 7. Hi ha onze comunitats sense cap defunció la darrera setmana.

Pel que fa a les hospitalitzacions, des que va començar l’epidèmia n’hi ha hagut 124.536, 151 en l’última setmana. La majoria a Madrid (43) i Catalunya en concentra 31. Hi ha cinc comunitats sense cap ingrés.

En relació a les UCI, des que va començar l’epidèmia n’hi ha hagut 11.617, 10 en els últims set dies. Cap comunitat en concentra més de tres i n’hi ha dotze sense cap cas.

Una evolució “descendent”

Segons el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, les dades demostren una “clara evolució descendent” de l’epidèmia especialment a partir de mitjans d’abril.

Malgrat això, Simón ha advertit que hi ha brots i alguns casos que no es poden associar a aquests brots. “El risc de transmissió comunitària és menor però segueix existint”, ha dit. En aquest sentit i en relació al temps que els territoris han d’estar en cada fase, ha dit que “si no hi ha una evolució adequada o les capacitat no són adequades, caldrà mantenir les mesures de control”.

No és una carrera ni hem d’anar sempre al mateix ritme”, ha puntualitzat. Malgrat això i en relació a la mobilitat, ha dit que a partir del 22 de juny –quan decaurà l’estat d’alarma- les “regles del joc són diferents”. “Sanitat té un pla elaborat per controlar la mobilitat però només en cas que calgués aplicar”, ha insistit. “El ministeri segueix podent fer propostes i recomanacions”, ha afegit.

La revisió de les sèries històriques

D’altra banda, Simón ha insistit que encara estan revisant les sèries de dades i, a preguntes dels periodistes, ha admès que al web del sistema nacional de vigilància hi ha un base de dades que contindria uns 20.000 casos més de coronavirus dels comunicats oficialment. Simón ha explicat les dades no estan depurades i inclouen persones diagnosticades per proves PCR, d’altres de serològiques o d’altres a qui ni tant sols consta la prova practicada.

També ha detallat que hi ha casos que no s’han pogut ubicar en el temps i d’altres que són “sospitosos” de tenir la malaltia. “Són bases de dades complementàries. Per tant, l’anàlisi s’ha de fer amb molta precaució”, ha dit.

D’altra banda, ha admès que hi surten casos del mes de gener que no estarien confirmats com a covid-19 i també del 2019. “També n’hi ha 11 del 1111. El que vull dir és que pot contenir alguns errors i el de gener no sabem si és un error o són dades reals”, ha insistit.

Autor: