El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, alerta que tot i que l’evolució de la covid-19 és “molt bona”, s’estan detectat brots “controlats”. “Si no es controlen i les persones implicades i els seus contactes no prenen mesures, podrien implicar un ressorgiment de la transmissió comunitària”, ha dit. En aquest sentit, ha recordat que Portugal, amb una “evolució també molt bona”, ha tingut un rebrot a l’entorn de Lisboa i que això ens hauria de “posar la mosca darrere de la orella”. D’altra banda, Simón ha dit que una altra de les preocupacions és l’arribada de persones d’altres països pel risc d’importació de casos.

En aquest sentit, ha explicat que aquesta situació no es produirà en grans fluxos fins el mes de juliol però que des de l’11 de maig se n’han detectat 96 casos, 24 del 3 al 9 de juny. “Les CCAA hauran de fer un important esforç per controlar viatgers i possibles contactes”, ha insistit.

Simón també ha restat importància als riscos que poden tenir les proves de Selectivitat, tot i que ha admès que el risc 0 “no existeix”. En aquest sentit, ha explicat que s’adoptaran fortes mesures. Entre elles, les distàncies de seguretat o la reducció de la mobilitat en les instal·lacions. “Si els estudiants, a més, prenen mesures, podem dir que es risc es redueix molt”, ha afegit.

La tornada a l’escola

En relació a la tornada a les escoles al setembre, ha dit que no podem estar en una situació permanent de confinament i que la situació és ara “molt favorable”, amb una baixa transmissió. “Al setembre quan tornin les escoles caldrà reavaluar la situació amb molt de compte i si ens mantenim com fins ara, no hi haurà problemes. Si hi haguessin rebrots, s’hauria de replantejar”, ha dit.

El que preveiem és que hi hagi una transmissió baixa i no hi hauria motius per no reprendre activitats tan importants com l’educació”, ha insistit.

Autor: