El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha autoritzat formalment l’aplicació de la verema en verd al conjunt de l’estat espanyol. La mesura, anunciada ara fa un mes i publicada aquest dimecres al BOE (Butlletí Oficial de l’Estat), ha de contribuir a reduir els excedents de raïm, mentre el sector també confia que pal·liarà les pèrdues provocades per la crisi de la covid-19. El decret de mesures extraordinàries estableix que enguany es destinaran 10 milions d’euros a la verema en verd al conjunt de l’estat espanyol. Un pressupost que ha estat criticat per Unió de Pagesos. Si bé el sindicat aplaudeix la mesura, considera que 10 MEUR són “del tot insuficients“, i calcula que per a Catalunya farien falta 30 milions.

La verema en verd és una mesura voluntària que pretén compensar els viticultors del fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara no és madur, de manera que es pugui reduir l’excés de producció. Unió de Pagesos reclama al Departament d’Agricultura la “màxima celeritat” perquè sol·liciti al Ministeri abans del 14 de juny –data límit fixada al decret- que Catalunya vol acollir-se a aquesta mesura.

El sindicat apunta que li correspon a la Generalitat establir quins són els àmbits territorials i quina és la quantia de l’ajut per a cada parcel·la. Unió de Pagesos insisteix a reclamar que les ajudes de la verema en verd no es financin a través de l’actual Pla de suport vitivinícola (PASVE).

El mateix decret de mesures extraordinàries publicat al BOE d’aquest dimecres també recull l’autorització per a la destil·lació de crisi, de manera que l’alcohol obtingut a la campanya 2019-2020 es pugui destinar a usos industrials. Finalment, el Ministeri també publica un programa d’ajudes per a l’emmagatzematge de vi per reequilibrar el mercat, que acumula excedents durant els últims anys.

Autor: