El 3 de juny de 1845, l’escultor canareu Miquel Gisbert rebia de les mans de la reina Isabel II de Borbó, al seu pas pel municipi, uns instruments de música com a reconeixement per un treball que l’artista havia realitzat per a la reialesa. Fruit d’aquesta trobada, avui fa 175 anys, va néixer la banda més antiga de Catalunya: la Banda Municipal de Música d’Alcanar, tot i que alguns documents anteriors ja parlaven de l’existència d’una agrupació musical el 1835.

Sens dubte, el millor regal d’aquesta efemèride és l’atorgament de la Creu de Sant Jordi per part de la Generalitat de Catalunya en reconeixement dels 175 anys de servei incondicional a la cultura i per la seua labor en la conservació del patrimoni musical del nostre país.

Joan Roig, alcalde d’Alcanar, destaca que “la banda amb més tradició de Catalunya configura un patrimoni immaterial de valor incalculable per Alcanar i el conjunt del país”. I recorda que tots aquests anys d’història “no haurien estat possibles sense el sentiment que caracteritza els músics i els seus familiars, el públic i els diferents directors”.

Efectivament, des d’aquell 3 de juny s’han succeït els directors, músics i espectadors d’una banda que ha sabut evolucionar amb els anys i que ara està totalment consolidada. “Avui, malgrat la crisi actual causada per la covid-19, l’entitat afronta amb il·lusió la celebració del 175è aniversari , que es portarà a terme quan les condicions sanitàries ho permeten”, explica el seu director, Pascual Arnau.

Actualment, la Banda Municipal està formada per 68 dones i 41 hòmens amants de la música i d’una mitjana d’edat de 20 anys, però l’entitat també compta amb una Banda Juvenil formada per 70 músics i una Banda Infantil de 30 músics més, fruit de l’ensenyament musical que ofereix l’Escola Municipal de Música d’Alcanar. En aquest context, l’objectiu de la Banda és promoure la cultura musical dintre i fora del terme municipal d’Alcanar, i amenitzar els actes festius, oficials i culturals. I és que amb els anys ha esdevingut un important òrgan de cohesió social i motor culturitzador del municipi.

La Banda Municipal d’Alcanar és l’encarregada d’amenitzar els diferents actes festius del municipi, a més d’organitzar de forma anual un Concert de Primavera, el Concert d’Estiu que se celebra a les Cases d’Alcanar, el Festival de Bandes a les festes del Remei, així com el concert tradicional de Santa Cecília. A més, la Banda forma part de la Federació Catalana de Societats Musicals, pel qual participa cada any en trobades musicals, concerts i altres actuacions musicals.

Una mica d’història

Han sigut diversos directors al capdavant de la Banda, ensenyant cultura i disciplina musical als seus membres. Qui va obrir el camí va ser la família Gisbert, a través de diverses generacions de músics. Miquel Gisbert, descendent dels primers fundadors i alcalde d’Alcanar, a la dècada dels setanta del segle XIX va estructurar la formació i la va dotar d’uniformes, a més de batejar-la com a Banda Municipal, vinculant-la així amb l’Ajuntament i garantint-li la dotació de recursos.

A la saga dels Gisbert la va succeir la família Vallés, i després el director Codorniu, el director Frías, el director Julio Castell, el director José Quiles Simón, el director Rafael Bardissa… fins arribar a l’actual: Pascual Arnau Beltran. Els reptes d’aquests directors han estat diversos: des dels seus inicis, passant per l’època de la Renaixença cultural i els temps més durs de la dictadura i la posterior transició fins al moment actual.

Ricard Reverter, coordinador de la Comissió del 175è Aniversari, recorda dos fites molt importants de la banda en els seus inicis: “El 1890 va participar en el primer certament de bandes que es va fer a Vinaròs i el 1911 organitzava a Alcanar un concert d’homenatge al músic Felip Pedrell, un acte molt significatiu en aquell moment històric“.

Altres fets destacats són la participació en el Concurs d’Interpretació de Bandes de Música, l’any 1983, que realitzava la recent estrenada Televisión Española a través del programa Gente Joven, tota una aventura musical i personal per als membres de la Banda. Deu anys després, la Banda celebrava el 150è aniversari amb un concert a Alcanar amb músics i exmúsics. I, tant l’any 2006 com el 2012, va participar dels concerts realitzats a l’Auditori de Barcelona en el marc del V i XI Festival de Bandes de Música Catalanes.

Però, sens dubte, l’acte més rellevant de la història de la formació ha estat participar en el 128è Certamen Internacional de Bandes de Música ‘Ciutat de València’, l’any 2014, de la mà del director Pascual. El seu accés està molt restringit perquè s’han de complir uns criteris de qualitat i de nombre de músics molt estrictes”, destaca Reverter.

La Banda també ha celebrat diferents intercanvis internacionals per a conèixer la manera d’actuar d’altres organitzacions. Un dels primers que es data fou l’any 1989 amb la banda italiana Complesso Bandístico Fornovese de Fornovo di Taro. Més tard, el 2003, la Banda es va desplaçar a Alcácer do Sal, Portugal, per a tocar amb la Sociedade Filarmonica Matos Galamba. L’any 2009 va viatjar al municipi francès de Bordères sur l’Echez per a actuar amb la seua formació, mentre que l’any 2014, l’agrupació italiana Concerto d’Armonia Valtaro va viatjar fins a Alcanar per a formar part del seu Festival de Bandes de Música.

Arreu de l’Estat espanyol, la banda d’Alcanar ha realitzat intercanvis amb la Banda de Música Tafallesa, l’any 2007, desplaçant-se fins a Navarra per a assistir als Sant Fermins. El 2014 també va anar a Toledo per a tocar amb la Banda de Música Santa Cecília de Dosbarrios; així com, dos anys més tard, viatjava a Navarra per a tocar amb la Banda de Música de Cortes.

Entre els primers aconseguits per la Banda que consten documentats hi ha el concurs Alarde Musical d’interpretació de pasdobles que es va celebrar a Vinaròs l’any 1951. La formació, que competia contra altres bandes de la comarca i del nord de Castelló, va quedar en primera posició.

Més recentment, destaca el segon premi de segona secció que la Banda va rebre, l’abril del 2009, en el III Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia; mentre que fa tres anys també van participar en el Concurs de Bandes Simfòniques del XIV Festival Internacional de Bandes de Música de Lleida Fem Banda, on van recollir el segon premi.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.