Els Centres d’Atenció Primària (CAP) de les Terres de l’Ebre recuperaran de manera progressiva l’activitat en les pròximes setmanes. La gerent de la Regió Sanitària, Mar Lleixà, ha volgut donar un missatge tranquil·litzador pel que fa al retorn de l’activitat presencial als CAP del territori. Lleixà ha indicat que “dins del pla de retorn que tenim consensuat a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre donada l’evolució que tenim de la pandèmia entre aquesta setmana i la setmana vinent l’activitat i l’atenció personalitzada als CAP del territori es revertirà”. Aquest retorn d’activitat es realitzarà seguint totes les recomanacions que s’han elaborat per part del Departament de Salut per garantir la seguretat de tota la ciutadania i dels professionals i donant resposta a les necessitats de les persones.

El retorn de l’activitat als CAP no serà uniforme. “Ens presentem davant d’un escenari en què les actuacions han de ser diferents. Recomanem en tot moment el contacte previ amb els CAP i amb els professionals perquè siguin ells que ens diguin quina és la millor manera d’atendre’ns, garantint la seguretat. Tot el món ha canviat i no poder tornar als CAP com si no hagués passat res”, ha dit la gerent.

Lleixà ha recordat que durant aquesta pandèmia s’han incorporat “noves pràctiques que és necessari que convisquin i es quedin entre nosaltres”. “Aquest nova forma d’atenció com les visites telemàtiques han de ser un eix important per aquest retorn i hem de buscar un equilibri entre aquestes i la visita presencial quan sigui possible, sempre prioritzant el criteri clínic dels professionals per tal de determinar si s’ha de realitzar una visita telefònica, una videoconsulta o una visita presencial”, ha dit.

En el cas de ser necessària una visita presencial s’han de seguir mesures de protecció i prevenció com l’ús de la mascareta, el rentat de mans adequat, evitar les concentracions a les sales d’espera. Per això, segons Lleixà, “és important trucar al CAP prèviament per tal que ens indiquin l’hora de la visita, ser puntuals i evitar o limitar els acompanyants i respectar les distàncies de seguretat”.

Lleixà ha volgut posar en valor la tasca dels professionals de l’Atenció Primària que ha estat clau durant aquesta crisi sanitària i encara ho és. Ha fet el seguiment de pacients lleus, dels que s’han donat d’alta, des que estem en Fase 1 ha realitzat les PCR per diagnosticar i confirmar nous casos. També ha identificat els contactes i han atès a les persones que viuen en residències i a pacients fràgils, així com també es fa seguiment de persones amb malalties cròniques.

Des de la Regió Sanitària ja s’han realitzat reunions amb els consells d’alcaldes de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta per informar com s’anirà avançant en l’obertura dels centres d’atenció primària i aquesta setmana es farà el mateix amb els consells d’alcaldes de Baix Ebre i Montsià.

La gerent de la regió sanitària ha recordat que dilluns es va proposar que la regió sanitària passés a Fase 3 a partir de dilluns 8 de juny. Per Lleixà aquest fet suposa que “podríem trobar-nos gairebé a la meitat de la desescalada, fet que ens obliga a anar a poc a poc i amb passos ferms. No podem córrer, hem de fer les coses ben fetes, com fins ara. En els informes per tal de passar de fase no només s’analitza la resposta hospitalària, sinó també què està fent i com n’està de preparada l’atenció primària, ja que en la desescalada pren un paper rellevant en la detecció de qualsevol rebrot a nivell comunitari”.

En els casos d’atenció urgent Lleixà ha recordat que “és molt important trucar al 061. Ja que és una eina que pot ajudar a la ciutadania i a activar el recurs necessari, ja sigui l’atenció primària, els serveis hospitalaris o una ambulància o helicòpter”. Per això Lleixà ha demanat “la col·laboració de la ciutadania en fer un ús responsable dels recursos sanitaris”.

Pel que fa als consultoris locals Lleixà ha indicat que “s’analitzarà cas a cas ja que tenen una peculiaritat estructural, ja que al nostre territori solen ser 2 consultes amb una sala d’espera molt reduïda, fet que comportarà que s’haurà de personalitzar molt cadascuna de les situacions. Tota visita presencial que sigui necessària fer es realitzarà o al CAP de més proximitat o al mateix consultori local, amb cita prèvia”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.