La celebració de casaments a Tarragona es reprèn tímidament, sense presses. Molts nuvis encara no tenen clar si els compensa casar-se en plena desescalada. Se’n comencen a celebrar amb comptagotes. Són cerimònies civils. De religioses no n’hi ha previstes a curt termini, segons l’Arquebisbat. La majoria de parelles renuncien a la data prevista i posposen a l’any vinent. El sector de bodes i banquets de Catalunya estima que pot perdre unes 7.000 noces en tota una temporada de negoci. Retreu que la incertesa i poca concreció que transmeten els governs aboca els nuvis al dilema d’assumir una boda supeditada a restriccions o anar sobre segur al 2021. Altres opten per cancel·lar per motius econòmics o pèrdua d’algun familiar durant la covid-19.

Els casaments tornen a l’agenda a ritme lent, prement més el fre que l’accelerador. Tarragona, Reus, Cambrils o Montblanc ja tenen programades cerimònies civils des d’aquests dies i al llarg d’aquest mes de juny. Els casaments religiosos -amb la catedral, el claustre i l’ermita de Loreto com a llocs preferits a Tarragona ciutat- es fan esperar més. Un altre temple que concentra una trentena de bodes a l’any és el santuari de la Mare de Déu de Montferri (Alt Camp), conegut com la petita Sagrada Família, on la primera boda de la desescalada serà a mitjan juliol.

El sector s’autoqualifica de “zona catastròfica”

Això és un col·lapse, em suposarà perdre dos anys: les celebracions que deixarem de fer aquest 2020 per la covid-19, i les que hauré de rebutjar durant el 2021, que normalment n’organitzem entre 40 i 50 l’any, perquè ja el tindré ple”, recalca Katinka, que també ha hagut de dir adéu al Nomad Festival Xperience, un festival que omplia de música aquesta masia centenària a mitjan agost. En aquesta línia, Carda recorda que d’aquest sector pengen molts empresaris -des de floristeries a ramaders, peixaters, cellers, fotografia, bugaderia, etc .

Així, equiparant-ho en termes de pagesia, el portaveu de l’entitat ho compara amb una collita en “zona catastròfica”. A partir d’aquí, reclama ajudes de l’administració per salvar el 2020 i, en definitiva, el sector. “Si els governants fossin més clars, a l’agost, setembre, octubre i novembre els nuvis mantindrien la celebració”. Aquesta associació, sorgida arran el desconfinament i amb voluntat continuista, aglutina un centenar d’empreses. Cadascuna pot organitzar, de mitjana, unes 70 bodes l’any, el que pot suposar una pèrdua d’uns 7.000 casaments.

Autor: