A partir de demà, Endesa regularà el cabal dels rius Segre i Ebre adaptant l’activitat regular de les seves centrals amb l’objectiu de facilitar el tractament per combatre la mosca negra. Durant quatre dies, el Consorci de Polítiques Ambientals de Terres de l’Ebre (COPATE) durà a terme les tasques de mostreig, aplicació de producte i avaluació del resultat que conformen aquest tractament. Així, des de demà dia 2 de juny i fins al proper dia 5, la Companyia modificarà el turbinat de cinc de les seves centrals hidroelèctriques per garantir un caudal del riu inferior a l’actual, necessari per poder dur a terme aquest tractament de manera exitosa. Aquesta acció, realitzada d’acord amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre juntament amb les delegacions territorials del Govern de Lleida i de les Terres de l’Ebre, té com a objectiu disminuir la presència d’aquesta espècie.

El procés s’iniciarà demà a les 8 del matí a les centrals de Camarasa i de Seròs, que canviaran el seu turbinat normal per reduir el caudal del riu a 5 m3/s i a 40 m3/s, respectivament. Per fer-nos una idea, en aquests moments, el caudal del Segre a l’alçada de Camarasa és de 20m3/s (quatre vegades més), i a la de Seròs d’entre 70 i 80 m3/s (el doble del què tindrà en regular-se demà). Aquestes centrals adaptaran la seva activitat en els tres dies que duri el tractament en el Segre: els dies 2, 3 i 4 de juny i ho faran durant el matí, quan els tècnics de COPATE hi estaran treballant, des de les 8h a les 13h.

En el cas del riu Ebre, el tractament s’iniciarà un dia més tard, el dia 3 de juny, i s’allargarà durant els dies 4 i 5. Així, les centrals de Mequinensa, Riba-roja i Flix, modificaran la seva activitat durant aquests dies de 0h a 12h per reduir el caudal a 200 m3/s.

En aquestes condicions, des de la COPATE es necessiten tres dies en cada riu: el primer, en què es realitza una prospecció prèvia per determinar la densitat de larves de mosca negra; el segon, per aplicar-hi el producte, la toxina biològica Bti i, i el tercer, per avaluar l’efectivitat d’aquest procés.

Des de la COPATE, s’ha aplicat aquest tractament dues vegades al riu Segre i tres al riu Ebre. Les crescudes extraordinàries del cabal a la part baixa dels rius Segre i Ebre, que realitza la Companyia de manera coordinada amb la CHE, ajuden, també a combatre aquesta espècie ja que arrosseguen les algues on hi posa els ous per tal d’entorpir, d’aquesta manera, la seva reproducció i proliferació.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.