El Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre (Comebe), l’ens que gestiona i promociona els espais de l’episodi bèl·lic, ha acomiadat de forma fulminant el que havia estat el seu coordinador tècnic durant els últims gairebé nou anys, l’historiador terraltí David Tormo. La decisió, que va ser aprovada en la reunió del Consell d’Administració de l’ens del passat divendres, va ser comunicada al mateix afectat dilluns passat i amb efecte immediat. Segons el Departament de Justícia, del qual depèn el Comebe, l’amortització de la plaça que ocupava Tormo servirà per nomenar un nou director de “lliure designació”. Justifiquen la seva destitució en el context d’una “reestructuració interna” que ha de dotar l’ens de “més autonomia administrativa”.
La marxa de Tormo va coincidir amb l’anunci de la reobertura, des d’aquesta setmana, dels centres d’interpretació sobre la batalla de l’Ebre que gestiona el Comebe. En el comunicat de premsa tramès dilluns, però, no es feia cap referència a la destitució del seu coordinador tècnic, que ha estat la cara visible de l’organisme al territori des de la posada en marxa de l’ens. La Generalitat l’ha indemnitzat amb el mínim legal i li ha abonat els quinze dies de preavís per acomiadament –que no es va produir-.
La destitució va ser avalada pel Consell d’Administració –on són presents també els ajuntaments del territori- en la seva reunió del passat divendres. Arran de l’acord de Govern del passat dia 12 de maig que aprovava els nous estatuts, a l’ordre del dia dels consellers figurava l’aprovació de la nova relació de llocs de treball en la qual s’amortitza la plaça de Tormo per poder contractar un director de “lliure designació” -no passarà per cap procés públic de selecció-. Davant d’això, addueix la Generalitat, la creació de la plaça de direcció deixaria les funcions del coordinador sense contingut.
A preguntes de l’ACN, fonts del Departament de Justícia han precisat que la destitució de Tormo respon a una “reestructuració interna per potenciar els espais de memòria de la batalla de l’Ebre”. En aquest sentit, precisen, la designació d’un director “dotarà el Comebe de més autonomia administrativa”, atès que les “decisions ordinàries” es podran prendre des del territori i no de Barcelona, tal i com succeeix actualment, segons apunten.