En la pràctica de l’exercici, els músculs es desgasten i produeixen petitíssims trencaments fibril·lars que es recuperen amb el descans. Per cuidar el cos, els experts en ciències de l’esport consideren que el descans és tan important com l’entrenament, especialment en fases després d’un període d’inactivitat, ja que és necessari cuidar el cos i no sotmetre’l constantment a intensos entrenaments per evitar lesions o molèsties futures. Aquest tipus de descans admet realitzar una activitat física suau, a una intensitat menor que en la de l’exercitació diària, és a dir, que se situa l’actiu entre el descans total i l’entrenament.

És un error pensar en poder millorar la condició física i posar-se en forma en poc temps sotmetent el cos a nivells d’activitat física molt intensos, igual que executar un ritme elevat d’entrenament perquè l’esportista se sent ple i no li dona l’oportunitat al cos de reposar. Això provoca que amb aquest pes el cos es ressenti, i apareguin dolors i sobrecàrregues musculars.

Avantatges del descans actiu

No només el descans actiu impedeix l’aparició de lesions o el desgast físic, sinó que en la mesura que li donem una relaxació a l’organisme perquè es reposi de l’esforç fet, posteriorment el rendiment serà major.

Per descomptat que el descans físic serà diferent en dependència de la forma física de l’esportista i dels seus objectius, per això no hem d’oblidar l’equilibri entre la càrrega d’entrenament i les etapes de treva, les quals hauran d’estar igualment assenyalades en el calendari personal.

Formes de descans actiu

Es tracta d’un tipus de descans que es troba entre el repòs total i l’entrenament i que serveix, a més, per sortir de la rutina d’entrenament.

Com executar-lo? La idea és realitzar una activitat física suau de menor intensitat a la que es realitza regularment, amb la finalitat de mantenir actiu el metabolisme.

Per exemple, podria ser una caminada de 45 minuts, anar en bicicleta o una lleugera carrera d’uns 20 minuts. Aquest tipus d’activitats més suaus poden ser realitzades els caps de setmana o aquells dies en els quals per diverses raons com el cansament, estat meteorològic o altres causes, no es tenen ganes o energia per entrenar fort.

Igual pot gaudir d’una relaxada matinal de senderisme, la qual cosa representa una bona forma de mantenir el nostre cos actiu, amb diferents tipus de superfície que anirà bé per l’entrenament propioceptiu, i a més, connectar amb la naturalesa.

Hi ha qui prefereix realitzar passejades en terrenys més o menys plans, la qual cosa contribuirà al fet que les cames s’oxigenin i el cor treballi a un ritme plaent.

La bicicleta és escollida per molts per aquesta etapa de descans actiu i fer uns quilòmetres suaus i que ens proporcionin relaxació, així que representa una bona opció. El millor és passejar tranquil·lament soltant les cames de tant en tant, perquè així estarà millorant-se la circulació de les cames i a la vegada consolidant les millores aconseguides en els durs entrenaments.

Sense dubtes, en aquesta etapa de descans actiu té el seu rol el somni reparador, perquè és fonamental per la recuperació muscular posterior a l’entrenament. De 8 a 10 hores de son seran necessàries perquè el cos assimili els canvis i els músculs es regenerin.

També és importantíssim evitar l’exercici físic unes hores abans d’anar a dormir, perquè no dificulti agafar el son. Són molts els jugadors d’elit que després d’un partit jugat de nit, no poden dormir.

S’haurà de tenir present que quan parlem de dies de descans actiu no tenen per què ser una jornada totalment passiva, i dependrà de les preferències personals de cadascú.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.