Els dos diputats de Junts per Catalunya (JxC) a les Terres de l’Ebre, Ferran Bel i Mònica Sales, van publicar dimecres dia 20 a primera hora del matí 2 piulades en els quals acusaven el departament de Salut que les dades del coronavirus a les Terres de l’Ebre són desconcertants i sense transparència, per acabar demanant explicacions.

La critica es va produir perquè el departament de Salut va fer aflorar 91 casos positius, la qual cosa representa un augment “del 40% en un dia” com assenyalava el comentari del diputat al Congrés. Ferran Bel va publicar un fil amb 10 comentaris on tornava a preguntar per què els sospitosos de l’Ebre no concorden amb les mitjanes nacionals (una polèmica que ja va enfrontar JxC i ERC), a més d’insistir en el fet que no concorden les dades del nombre de morts i dels èxitus. La diputada al Parlament Mònica Sales valorava les mateixes dades retuitejant-lo.

Val a dir que l’aparició dels 91 nous sospitosos de cop i volta apareixien en un Excel adjunt a una nota ofical del departament de Salut, atribuint-ho a què s’han iniciat proves diagnòstiques PCR als Centres d’Assistència Primària (CAP), indicant que, en certa manera, es compensaven les altes amb la disminució de 27 sospitosos. “I els 64 restants?”, es preguntava Bel al seu tuit.

Fonts de Junts per Catalunya, a més a més, han analitzat més a fons encara les dades de l’Excel on han detectat més incongruències, per acabar sentenciant que, en opinió del partit, “queda confirmat el que ja hem dit les últimes setmanes, que s’ha estat enganyant a la població com denunciaven els nostres alcaldes”. Una acusació, cal recordar-ho, que va provocar l’aferrisada defensa de la directora Mar Lleixà, per part dels principals representants polítics d’ERC a l’Ebre.

Es dóna la circumstància que el 19 de març, quan el departament de Salut a l’Ebre havia fet públic que “només hi havia 19 casos positius” (com van informar tots els mitjans de comunicació), en realitat n’hi havia 87, seixanta-vuit més. La comparativa del que informava dia a dia el departament, amb el que ara ha mostrat l’Excel de forma retrospectiva, mostra que, dels setanta dies que es porta informant de la incidència del coronavirus, “només cinc dies les dades són correctes i coincideixen”. Una dada que claríssimament posa en qüestió la política informativa que s’ha seguit, aprofitant la manca de contacte directe entre els informants i els informadors, arran del confinament.

El desgavell en les dades, en opinió de Junts per Catalunya, hauria provocat que els dies 17 d’abril i 20 de maig, apareguessen de cop i volta, en l’apartat de positius, “60 i 91 casos més aquells 2 dies”, dedueixen que per a “compensar la manca de concordança en el dia a dia, com ara s’ha fet evident”. Els representants ebrencs del partit que és soci de govern d’ERC -partit que gestiona Salut- a la Generalitat, han reiterat també, amb relació als sospitosos, que “a les Terres de l’Ebre hi ha 15 sospitosos per cada 1 confirmat, i en canvi a la regió sanitària del Pirineu només hi ha 3 sospitosos per cada 1 confirmat”, per acabar concloent que, en la seva opinió, “això vol dir que es fan menys tests“.

Finalment, també han apuntat que “un altre dels punts foscos en la gestió de les dades” és que durant tot un mes “hi ha hagut el 40% dels èxitus no classificats”. Cal preguntar-se, segons les fonts autoritzades, “perquè el departament de Salut no sap on han mort 18 persones a l’Ebre. Han mort al seu domicili, a un hospital, a un centre sociosanitari o a una residència?”, deixaven caure. Una pregunta acompanyada amb la dada oficial de que, el 19 de maig, Salut tenia classificats 11 casos com a èxitus a un hospital, però encanvi, “no sabem què passa amb els 7 no classificats que encara queden”. En aquesta anàlisi retrospectiu es constata també que “seguim sent el territori amb un percentatge més elevat d’èxitus no classificats”, un altre tema en els que també ha incidit reiteradament l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

L’escena política

Aquestes dures crítiques de Junts per Catalunya a les Terres de l’Ebre cap al recompte de les dades sanitàries dels coronavirus -a les que s’ha afegit el senador del PSC-PSOE, Manel de la Vega- no s’han reconegut ni s’han explicat de forma transparent en cap moment els últims mesos, més enllà de demanar comprensió per la situació de que s’estava travessant una situació sense precedents. Ni en les notes de premsa, ni tampoc en les compareixences públiques dels representants instituconals (ja sigui per mitjà de rodes de premsa telemàtiques o per entrevistes puntuals que s’ofereixen als mitjans de comunicació), s’ha respost a la crítica permanent que han exercit els parlamentaris per mig dels seus tuits.

Val a dir que es dóna la circumstància que la titular del departament de Salut a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ha basat la seua política informativa en comunicar les dades diàriament per mitjà de notes de premsa elaborades per una agència provincial, en concordança amb les dels serveis centrals del departament a Barcelona. Una estratègia comunicativa a la que s’han afegit atencions a mitjans personalitzades, amb alguna entrevista, tant per part del delegat del Govern, Xavier Pallarès (que és de Junts per Catalunya), com de la mateixa Lleixà, en la que tots dos no han donat exesiva importància al que ara es torna a criticar de forma més rotunda i concloent, ja que són les dades del propi departament les que no concorden.

Caldrà veure si ara, quan la mateixa diputada Mònica Sales demana “transparència” i afirma que “calen explicacions“, tot argumentant que “rere les xifres hi ha vides i morts amb noms i cognoms”, torna a ser el delegat Xavier Pallarès qui les dóna, o ho fa la titular de Salut Mar Lleixà. O si per contra ho fan els 2 al mateix temps per explicar finalment el perquè s’han produít aquests evidents desajsutaments en les dades, i acabar així amb una polèmica colateral a la crisi del coronavirus, les dades i la transparència.

Val a dir que el senador del PSC-PSOE, Manel de la Vega, també primer secretari del partit a les Terres de l’Ebre, va el mateix dimecres 20 de maig (una hora i mig desprès dels tuits de Ferran Bel i Mònica Sales), va secundar i ampliar les crítiques que fins ara només havia efectuat Ferran Bel i el seu entorn més directe. El comentari a el seu compte de twitter va ser el següent: “Les dades dels malalts de la Covit a les Terres de l’Ebre facilitades pel Departament de Salut són un espectacle lamentable”.  

 

 

Autor: