Segur que només de llegir el títol us ha vingut al cap Julio Verne amb els llibres Vint mil llegües de viatge submarí o De la terra a la Lluna. L’Escriptor i polític anglès Oliver Letwin ens presenta aquesta primavera un llibre de ficció que igual supera la realitat en pocs anys. Apocalypse How? La història està ambientada a la Gran Bretanya a finals del 2037 amb una nova generació de connexió 7G. Aquesta xarxa d’Internet es col·lapsa amb tot el que pot comportar a una societat hiperconnectada.

Penseu per un moment en l’àmbit personal com ens afectaria la mort de la connexió d’Internet. Contactar via WhatsApp amb les nostres amistats, rebre o enviar correus, realitzar transferències bancàries, controlar l’alarma de casa, comprar un bitllet d’avió , buscar l’hotel de les pròximes vacances i la seva localització, i una llarga llista de moltes altres accions. També a escala empresarial afectaria les compres i vendes, comandes i entregues, seguretat, còpies de Backups, gestió de contractes de treballadors, cotitzacions a la seguretat social i totes aquelles activitats diàries que a qualsevol oficina es realitza dia a dia. Ja no vull pensar en quina problemàtica cauríem a escala d’administració local, autonòmica o nacional. Introduir les dades a l’aplicació “La Meva Salut”. Regular el trànsit aeri. Seguretat de les centrals nuclears o simplement una denúncia a qualsevol comissaria o un ingrés a un hospital.

No cal fer molta memòria per situar-nos a principis del segle XXI quan tot un país es va quedar sense Internet. Ucraïna va quedar col·lapsada per falta de connexió a la xarxa i en especial es va paralitzar tota la seguretat i defensa del país. Tenen els governs un pla davant d’un possible col·lapse d’Internet? Les conseqüències de falta de connexió segurament serien més contundents per qualsevol economia i modus vivendi que la mateixa pandèmia que estem vivint en aquests moments.

Tenim emergència climàtica, coronavirus, ciberatacs, etc. Sempre pensem que això passa a països llunyans, a altres persones o a les pel·lícules. De moment ja tenim moltes de les problemàtiques dins de casa. El Corralito Argentino reapareixeria a la porta de cada Banc, tall de subministrament elèctric i carència de combustible fòssil és una mostra del caos que hauríem d’afrontar de sobte.

Tornaríem a guiar-nos amb els mapes de carreteres, a enviar cartes per correu postal, a fer trucades telefòniques, utilitzar el fax i ens hauríem d’adaptar als nous temps sense internet. Internet ens ha fet la vida molt fàcil i ens ha apropat a la informació i a un món virtual que no és del tot real.Tenim el do de l’oportunitat, podrem fer d’aquest possible repte una vida millor?

Professor de Formació Professional.