Les empreses energètiques han tramitat 5 nous parcs eòlics a la Terra Alta amb el nou decret d’emergència climàtica. Es tracta dels avantprojectes de les centrals Empedrats i Murtes, al Pinell de Brai, i de la consulta de viabilitat de les centrals Santa Madrona, les Crestes i Sant Blai, ubicades a Batea però que afecten altres termes municipals. La Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu La Pastora denuncien “la massacre” que suposarà acollir més aerogeneradors en una comarca que rebutja la massificació eòlica i a la qual s’havia promès “treure pressió” derogant les ZDP. També denuncien que les promotores han visitat gent gran a casa durant l’estat d’alarma i han intentat tancar contractes amb propietaris.

La Terra Alta torna a reviure el malson eòlic de fa dues dècades. Tot i comptar amb 184 aerogeneradors en funcionament (produeixen el 25% de l’energia eòlica del país), la previsió d’implantar-ne més no s’ha aturat com havia promès el Govern. Les primeres alarmes van saltar fa dos anys amb tres centrals a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca que es van reactivar encara amb l’anterior decret de Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP). Aquests parcs eòlics preveuen la construcció de 30 nous molins de vent i el Consell Regulador de la DO Terra Alta, amb el suport dels moviments socials, han presentat un contenciós administratiu per aturar uns projectes ressuscitats amb tramitacions de fa més d’una dècada.

Justament per la caducitat de les llicències ambientals, a finals de l’any passat, es van aturar dos parcs que s’havien reactivat per construir-se al Pinell de Brai i Prat de Comte. Va ser poc després que es derogués les ZDP i que la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, prometés que el nou decret d’emergència climàtica que les substituïa, i que permetia projectar centrals eòliques i fotovoltaiques arreu del país, “trauria pressió a la Terra Alta”.

Uns mesos després i coincidint amb la crisi sanitària de la covid-19, la Terra Alta té ja cinc nous parcs en curs tot i l’oposició contundent, política i socioeconòmica, que ha mostrat la comarca contra la massificació eòlica. Els tres parcs de Batea – que en realitat s’ubiquen a La Fatarella i Vilalba dels Arcs- formen part d’un macro projecte de cinc centrals amb 63 aerogeneradors d’uns 200 metres d’altura – produirien 200 MW d’energia-. Al Pinell de Brai es projecten 14 aerogeneradors més.

Amb aquests primers cinc parcs en curs, que ja s’adverteix que no seran els únics que projectarà construir a la Terra Alta, i amb els tres parcs cursats amb el decret antic, la comarca acolliria 107 nous molins de vent, convertint-se en una macroinstal·lació eòlica de gairebé 300 aerogeneradors.

La Plataforma i la Pastora alerten que suposaria “una massacre i la fi de qualsevol perspectiva de futur” en una de les comarques més despoblades del país i amb més envelliment demogràfic. Denuncien que les promotores -entre les quals destaquen les multinacionals ENEL i Energias de Protugal- han aprofitat l’estat d’alarma per fer ofertes als propietaris i visitar gran a les seves cases per oferir-los contractes i demanen que ningú signi res ni ofereixi informació a aquestes empreses.

Cansats de les promeses incomplertes del Govern, donen per tancat el diàleg iniciat amb Generalitat fa més d’un any i avisen que no seran “ben rebuts” quan visitin la comarca si no es retiren tots aquests projectes que s’han posat damunt la taula. Les entitats socials fan valer l’acord del Consell Comarcal de la Terra Alta, de desembre de 2018, on es va acordar per unanimitat que no s’acceptarà cap nova instal·lació eòlica.

Autor: