L’Ampolla, amb un 60,86% de recollida selectiva, és el municipi de la comarca del Baix Ebre que més recicla. Els altres tres municipis de la comarca que també compleixen l’objectiu europeu de recollida selectiva són Alfara de Carles amb un 59,53% de recollida selectiva, seguit de Paüls amb un 56,79%, i Aldover amb un 55,67%.

Segons les darreres dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), només 129 dels 947 municipis catalans ja han superat el 60% de recollida selectiva, d’altra banda, 166 poblacions estan entre el 50 i el 60%, i un total de 652 municipis catalans no separen ni la meitat dels residus que generen.

Tot i que el conjunt de Catalunya va recollir selectivament l’any 2018 el 42% dels residus municipals, la xifra és encara lluny d’arribar a l’objectiu que ha fixat la Unió Europea i segons el qual aquest 2020 s’hauria d’arribar al 50% del reciclatge, propòsit inclòs al Pla general de prevenció i gestió de residus i recursos, el PRECAT20.

La UE ha establert que els països que no arribin a aquest percentatge seran sancionats. A l’Estat Espanyol, aquesta responsabilitat recau en les comunitats autònomes, i en el cas de Catalunya, la recollida és competència municipal. Per tant, si no s’arriba al llindar establert, la sanció l’haurà d’assumir l’ajuntament.

Ara bé, la meta va més enllà d’aquestes xifres, ja que el 2025 l’objectiu serà arribar o superar el 55% de recollida selectiva, el 2030 el llindar se situarà al 60%, i l’any 2035 s’haurà d’aconseguir com a mínim un 65%.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.