Els sindicats CCOO, UGT, i USOC reivindiquen que l’economia de les Terres de l’Ebre necessita que s’apliqui una discriminació positiva en la desescalada del confinament perquè no quedi enfonsada després dels perjudicis que encara arrossega de la crisi econòmica del 2008. Adverteixen que una sortida supeditada a decisions “centralistes”, desafavoreix el teixit socioeconòmic ebrenc a qui els sindicats també demanen “capacitat de concertació social i una resposta unitària” en aquesta nova fase de la crisi sanitària. L’1 de Maig se celebrarà amb activitats telemàtiques, seus engalanades i un clar homenatge als treballadors que “des de primera línia” i, en molts casos, amb sou “mileuristes” han afrontat la pandèmia.

L’afectació econòmica de la crisi del coronavirus a les Terres de l’Ebre dependrà de tres factors: la celeritat amb què es pugui fer el confinament a territori i el temps que es tardi a reprendre les activitats a les empreses, de la capacitat de concertació social per part de les diferents administracions i agents socials del territori a qui es reclama una resposta unitària, i de la capacitat de mobilització si es tornen a plantejar retallades “de drets i llibertats”.

Els sindicats reclamen als agents socioeconòmics que es posin a treballar per analitzar i contextualitzar l’afectació de la pandèmia “perquè les Terres de l’Ebre no es quedin enrere” en la sortida d’aquesta situació. “Volem sortir més ràpidament i reactivar l’economia. Si estem supeditats a decisions centralistes, de l’Estat, de Catalunya i ara nivell provincial, estarem discriminats i desafavorits”, ha assenyalat David Queralt, secretari general d’USOC a l’Ebre. “Som el territori que va sortir més malparat de l’anterior crisi i ara hem de sortir els primers. Cal una discriminació positiva cap al territori o el seu futur està en perill”, ha afegit.

A l’Ebre, com ha apuntat Valentí Marín, secretari general d’UGT a l’Ebre, el sector més afectat per la crisi de la covid-19 serà l’hostaleria i el turisme. Amb més de 2.000 ERTO i més de 9.000 treballadors afectats, també estan aturades activitats industrials i de serveis però les fases de desconfinament presentades fan preveure que sector turístic serà el que més patirà. També es demanen ajuts per als locals que podran obrir amb restriccions d’aforament i per als autònoms. “Haurem de canviar els nostres hàbits de consum i de comportament a llarg termini”, ha recordat Marín.

No es podrà sortir al carrer, però l’1 de Maig ha de ser, segons els sindicats, una crida reivindicativa del que necessita el territori, a la vegada, com ha apuntat Marc March, secretari general a l’Ebre de CCOO, que serà un reconeixement a les persones que han treballat “a primera línia” en aquesta crisi sanitària, i molt sovint amb sous inferiors als mil euros, “tot i merèixer molt més”. “Ara que ens hem adonat que la sanitat pública ha de ser capdavantera i de qualitat, hem de deixar enrere els cants de sirena que prometen abaixar impostos a canvi de retallar els sectors públics”, ha dit March.

Els sindicats han organitzat una manifestació virtual, un concert solidari online, i engalanaran els seus locals –a l’Ebre concentrats en un mateix edifici- i en faran difusió a les xarxes.

Autor: