El grup de suport i assessorament a la criança de la Terra Alta, l’entitat Conlloga, denuncia que el confinament total dels nens i nenes als entorns rurals ha estat “injust”. Tot i haver-ho complit estrictament, l’entitat demana als ajuntaments i consells comarcals que si es repeteix una situació similar, o en la desescalada del confinament actual, “facin valdre” una realitat territorial que hauria pogut convertir un greuge endèmic –el despoblament i l’envelliment- en una discriminació positiva en aquest període de pandèmia i d’estat d’alarma. “Aquí és possible sortir al carrer i no trobar ningú o caminar a cinc metres de distància sense risc ni perill“, ha assenyalat Carme Martínez, membre de la junta de Conlloga.

A la Terra Alta hi ha 1,87 nens per quilòmetre quadrat – la mitjana catalana és de 36,5-. La incidència del coronavirus ha estat deu vegades inferior a la mitja del país – 0,52 PCR positius per cada 1.000 habitants a la comarca, respecte als 5,95 a Catalunya-. Però a la Terra Alta i la resta d’entorns rurals, els infants han hagut de complir com arreu el confinament i fa més de cinc setmanes que no surten de casa. Ho podran fer diumenge, però superat el tràngol, famílies i entitats, com el grup de suport a la criança Conlloga, lamenten que les mesures no hagin estat “més flexibles” per als petits i més adaptades a les diferents realitats del territori. “S’hauria d’haver tingut en compte des del minut 1 perquè hi ha diferents segments de població que encara que no sigui votants, tenen necessitats i drets“, ha lamentat Magda Aubà, presidenta del grup de criança.

L’entitat Conlloga, que recull les inquietuds i dubtes de famílies amb fills – sobretot de nens entre els 0 i 12 anys-, ha copsat anat fluctuant l’estat d’ànim respecte pel tracte que rebien els infants en la crisi sanitària. De la incertesa i la por s’ha passat a qüestionar unes mesures que marginaven els nens i nenes. “Els adults i adultes hem tingut permisos per sortir de casa en un moment del dia o de la setmana i ells no. S’han generat molts dubtes i s’han qüestionat moltes coses“, explica Aubà.

El desconcert ha incrementat els últims dies quan les informacions sobre el desconfinament parcial dels infants canviava cada dos per tres. El pla del Govern no estava ben adaptat als nens més petits, de 0 a 3 anys, que els atorgava una franja horària per sortir on la majoria dinen i dormen. La primera proposta del govern espanyol perquè els infants acompanyessin els adults a fer encàrrecs, encara va generar més polèmica. Alguns pobles petits no tenen ni els serveis essencials als quals estava permès acudir. “Es va generar la sensació que se seguia pensant en què els adults poguessin continuar les seves rutines sense tenir en compte les necessitats dels xiquets i sense atendre’ls“, ha apuntat Aubà. Amb la realitat de la Terra Alta, “estava a l’abast sortir al camp, a la muntanya i garantir la seva salut emocional però no ens ho han deixat fer“, ha afegit Martínez.

Les sortides a partir d’aquest diumenge han estat celebrades a les famílies, sobretot per tornar a apropar els petits als boscos i a la natura que tenen a tocar. “Que corrin i que saltin i gaudeixin de l’aire lliure que és el que no han pogut fer a casa i esperen amb candeletes“, han recomanat. Aquestes setmanes, a casa, les famílies han sabut compartir recursos i sobretot, des de Conlloga, s’ha percebut un increment de la participació i dels debats a les xarxes i grups de Whastapp. “Hi ha necessitat de socialitzar i només ho podem fer a través de xarxes“, ha dit Aubà.

Suport a les noves mares

El grup Conlloga ha hagut de suspendre les activitats i xerrades que tenien previstes aquesta primavera però en aquesta situació excepcional s’ha accelerat un projecte per ajudar les futures i noves mares de la comarca i l’entorn. El ‘Cau de Mares’, que estaven acabant de definir i buscant-li recursos, es va posar en marxa telemàticament fa dues setmanes. Les dones embarassades o en ple postpart poden compartir experiències, els neguits i les pors amb altres noies en la mateixa situació. Ho fan per videoconferència acompanyades d’una llevadora que dinamitza les trobades. “Havíem detectat que les mares que acabaven de parir o estaven a punt de fer-ho necessitaven aquest suport entre iguals. Els grups de prepart s’han suspès i vam voler donar una resposta ràpida“, comenten. “Està funcionant molt bé. Les mares recents estan sobrepassades amb els primers dies i no estan tan actives però el grup de mares embarassades estan molt satisfetes i contentes que s’hagi fet això“, ha apuntat Martínez.

Les lliçons de la covid-19

Accentuant que la situació “no és positiva“, la Carme i la Magda destaquen que de la pandèmia hi hagi hagut un canvi de prioritats, amb la cura de les persones i la pròpia en primer ordre, i la solidaritat familiar, veïnal i comunitària més viva que mai. Des de Conlloga seguiran atentes a les dificultats que puguin travessar les famílies, que ja comencen a aflorar, i que poden agreujar-se amb el pas del temps, sobretot els emocionals derivats del confinament.

Autor: