El món sanitari haurà de viure un important canvi en els pròxims anys. I aquesta nova situació ja s’està fent un forat a les facultats del país. L’està començant a aplicar, per exemple, l’ampostina Montserrat Reverté, professora associada del Grau en Infermeria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha encarregat als seus alumnes de pràctiques -ara online- que analitzin els canvis que l’actual pandèmia obligarà a practicar.

La setmana passada es van reactivar les pràctiques que feia més d’un mes que estaven aturades i, en el retorn telemàtic, Reverté ha demanat als seus alumnes que analitzin diferents aspectes: quin paper creuen que està desenvolupant la infermeria de centres d’atenció primària durant la crisi del coronavirus, quines tasques canviaran en el futur, “com l’aplicació de cures pal·liatives a domicili”, així com “activitats d’educació sanitària per a la prevenció d’una altra situació com aquesta i estar-ne preparats”.

Montserrat Reverté ha viscut la manca de preparació del sistema en pròpia pell com a infermera del CAP del barri barceloní de Trinitat Vella, on hi treballa des de fa tretze anys. Comenta que el funcionament ha estat “tot improvisat” i “amb medis escassos”, sobretot les primeres setmanes, ja que no disposaven de prou material per protegir-se. Explica que tots els seus companys de feina han patit algun tipus de malestar però com que no van poder-se fer les proves del coronavirus, han seguit treballant, amb l’excepció dels casos més aguts.

Una de les feines que li toca fer a Reverté és visitar malalts a domicili perquè no s’hagin de desplaçar al CAP. “Queden impactats de veure com anem de protegits”, coberts “de dalt a baix”, aspecte “necessari” per protegir tant al personal sanitari com als malalts i familiars.

La infermera ampostina apunta la “sobrecàrrega de tensió” i “estrès general” en el seu lloc de treball però també subratlla que s’ha vist un descens de casos en els darrers dies i que espera que la tendència es confirmi en el decurs d’aquesta setmana.