El Consell de Ministres extraordinari d’aquest divendres ha aprovat un segon tram d’avals públics de 20.000 MEUR d’avals públics íntegrament per a empreses i autònoms afectats per la caiguda de l’activitat com a conseqüència de la crisi del coronavirus. L’objectiu és que se’n beneficiïn 1,3 milions d’empreses i autònoms per garantir la continuïtat de la seva activitat després d’una primera línia de 20.000 MEUR aprovada fa unes setmanes, que preveia que només el 50% fos per a pimes i autònoms. Segons la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, l’Estat garanteix l’aval de l’operació fins al 80% i ha assenyalat que aquesta mesura és un “salvavides” per a molts negocis.

Per aquest motiu, Montero ha subratllat que els bancs que tramitin aquests avals de l’ICO han d’oferir crèdits en el menor interès, majors terminis de devolució i una carència i ha deixat clar que “en cap cas” poden anar associats a al contractació d’altres productes financers de les entitats. La ministra portaveu ha assegurat que es vol protegir les petites i mitjanes empreses i autònoms de “qualsevol tipus d’abús” i que “la injecció de liquiditat permetrà que el teixit productiu comptin amb més mitjans resistir millor l’impacte de l’emergència sanitària.

En aquest sentit, el Banc d’Espanya va afirmar que supervisaria les entitats financeres perquè complissin la normativa que revisaria els protocols adoptats pels bancs per avaluar la seva fiabilitat, mentre que l’Associació Espanyola de la Banca es va comprometre a no vincular els crèdits ICO a altres productes bancaries, com assegurances de vida, tal com van denunciar alguns autònoms.

D’aquesta manera, aquests 20.000 MEUR se sumen als que ja va aprovar el govern fa uns dies i formen part dels quasi 100.000 milions d’euros que en total el govern destinarà a afrontar els efectes del coronavirus. Segons Montero, l’executiu anirà “monitoritzant en cada moment la situació” per decidir com aniran facilitant les futures línies de crèdit.

Autor: