L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació locals (AMIC) que aplega més de 420 capçaleres de Catalunya, ha fet públic un comunicat per a que es consideri al sector com “bàsic i estratègic”, com a conseqüència de les caigudes d’ingressos que la crisi del Covit-19 ha provocat, amb la paràlisi de l’activitat econòmica.

El comunicat d’AMIC és només un dels pronunciaments d’alarma que s’estan produint als mitjans de comunicació, ja que també la premsa no local està fent crides de suport, ja que els periodistes han de continuar treballant per garantir el servei públic als ciutadans, quan ja no hi ha ingressos.

Entre les mesures que demanen hi ha que es suspengui “de forma imminent el pagament d’impostos i cotitzacions de la Seguretat Social per a empreses i autònoms”, o que “s’agilitzen els tràmits per presentar Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) per causa major, sense interpretacions ni restriccions, per tal de garantir uns serveis mínims”.

Com que també en el sector del mitjans locals s’ha invertit els últims anys en la transformació dels antic mitjans analògics cap al digitals, es demana a més a més la “moratòria en el pagament de crèdits, sobretot en el retorn de capital”, i que s’atorgui crèdits per part dels bancs “amb garanties públiques”, tot agilitzant la tramitació i baixant “els paràmetres de risc”.

El comunicat d’AMIC també interpel·la les institucions públiques. En primer lloc a la Generalitat, demanant-li que reactivi els ajuts a projectes, suspesos fa anys arran de l’etapa de retallades, i que s’acceleri el pagament “de subvencions concedides i de campanyes publicitàries institucionals, a més d’ampliar els imports dels ajuts”.

El comunicat acaba també reclamant, “tant als Ajuntaments com a les Diputacions, Consells Comarcals i organismes públics”, que tinguin cura per incrementar “les insercions que ajudin a pal·liar la manca i caiguda de publicitat privada”. D’aquest forma, conclou la patronal dels mitjans locals -de la qual forma part Ebredigital.cat-, “el benestar d’una democràcia de qualitat” veurà garantit el seu “dret a la informació lliure i plural”, a partir de la faena d’uns professionals que treballen per una “informació contrastada i veraç”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.