A l’hospital sociosanitari de Jesús, la residència té totes les visites de familiars restringides, ja que els pacients són persones d’alt risc davant el covid-19, però els equips d’atenció utilitzen les xarxes socials per difondre fotografies dels ingressats fent activitats, per tranquil·litzar les famílies. Només estan permeses les visites a malalts que reben cures pal·liatives: en este cas els familiars només poden entrar amb una autorització facultativa.

El Centre de Dia s’ha tancat i els familiars dels pacients neurodegeneratius reben trucades i videoconferències diàries dels treballadors que també els donen indicacions per garantir-ne l’atenció continuada. Esta nova rutina assistencial es complementa amb un projecte impulsat pel Servei d’Educació Social del centre jesusenc, que ha apostat per la teleassistència per mantenir l’estimulació cognitiva a domicili durant la crisi del covid-19. Una seixantena de persones usuàries del centre i de l’hospital de dia, que ara estan físicament tancats, participen en aquest projecte. El contacte virtual amb les educadores socials té com a objectiu continuar alimentant l’activitat, les relacions humanes, la creativitat i facilitar moments d’evasió davant la tensió generada per la crisi del coronavirus.

D’altra banda, l’Ajuntament de Tortosa ha posat a treballar equips de guàrdia dels serveis socials, les 24 hores, per assistir les persones més vulnerables i que requereixen ajuda, sobretot aquelles que viuen soles. La Casa d’Acollida està tancada, però el menjador social manté els servei. Això sí, els usuaris s’emporten el menjar amb carmanyoles.

Redacció: Ò.M.J.