L’Ajuntament d’Alcanar, en col·laboració amb diferents entitats del municipi i el Consell Consultiu de Dones, ha elaborat la programació d’activitats amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Una proposta que porta el títol “Març en femení”.

A Alcanar, el primer dels actes es realitzarà el divendres, 6 de març, a les 20.30 h, a la cisterna del Vall, amb una xerrada sobre Neus Català, la que fou presonera al camp de concentració de Ravensbrück, a càrrec de Jordi Creus, editor de Sàpiens i historiador apassionat per la divulgació i l’aproximació al gran públic del nostre passat.

El dissabte, 7 de març, a les 12 h, tindrà lloc la taula rodona “Dones i bandes de música”, a la cisterna del Vall, amb la participació de les primeres dones músiques de l’Agrupació Musical Canareva, l’Agrupació Musical Rapitenca, l’Agrupació Musical Senienca, la Banda Municipal de Música d’Alcanar, la Banda Municipal de Música de Paüls, la Banda Municipal de Música de Tortosa, la Banda Municipal de Música d’Ulldecona, La Unió Filharmònica i la Lira Ampostina.

I a les 19 h, en el marc dels actes programats en el 175è Aniversari de la Banda Municipal de Música d’Alcanar, una formació integrada per les dones músics components de la BMMA, oferirà un concert per reivindicar el paper de la dona dins del món de la música. El concert es basa en el treball de recerca que realitzà Ariadna Alonso Sancho “La dona i la música: una relació dissonant?”, que analitzava social i històricament les formacions bandístiques del Montsià.

També es comptarà amb la presència de la Sra. Mercè Cid Martínez-Aguado, primera component dona de la Banda. Per tal de retre-li homenatge i agrair-li la valentia i el coratge que va mostrar i que va servir per encoratjar altres dones a seguir els seus passos, serà l’encarregada de fer la lectura del manifest institucional del Dia internacional de les Dones.

Els actes continuaran el diumenge, 8 de març, Dia Internacional de les Dones, amb un vermut en clau de dona, a la plaça Major d’Alcanar, a partir de les 12 h, acompanyat per música reivindicativa i performance. L’acte està organitzat per l’associació l’Aixada Lila.

Divendres, 13 de març, a les 20 h, a la cisterna del Vall, s’inaugurarà l’exposició “La resiliència de Neus Català”, a càrrec de Vicky Roldan. També hi haurà un recital de guitarra a càrrec de Tel·lúric. L’exposició romandrà oberta els dies 13, 14 i 15 de març.

Finalment, dissabte, 28 de març tindrà lloc una acció en clau de dona per part de les entitats esportives del municipi.

Programació a les Cases

A les Cases d’Alcanar, el primer dels actes es realitzarà el divendres, 6 de març, a les 20.30 h, al casal de Jubilats. Es tracta d’un teatre-fòrum, Tots podem ser Laia, organitzat per l’associació Armall de les Cases i el Grup de Teatre Gresol.

El Dia internacional de les Dones, el 8 de març, a les 11 h, davant el Mural de la Dona Remendadora, l’Associació de veïns Les Cases ha organitzat l’acte Donarall – Poesia visual, un poema teixit amb i per les dones de Les Cases amb Mariaelena Roqué.

Tot seguit, a la plaça Sant Pere hi haurà un recital de poesia en clau de dona i la lectura del manifest feminista, a càrrec de l’Associació de Veïns les Cases. També actuarà un quartet musical femení, es farà una lectura de poesia de Ma Mercè Marçal i un contacontes teatralitzat en clau femenina, a càrrec de l’associació Armall de les Cases.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.