L’Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) ha reclamat participació i diàleg en el VII Pla General de Residus Radioactius per buscar la millor alternativa al Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de Villar de Cañas (Conca).

En nota de premsa, AMAC lamenta profundament que el projecte de construcció de l’MTC a Villar de Cañas no es dugui finalment a terme, si es confirma que Enresa, empresa pública encarregada dels residus nuclears, renúncia al projecte de construcció en aquesta ubicació. Cal recordar que Ascó va ser un dels municipis que va presentar candidatura per acollir aquest magatzem.

L’AMAC considera “indispensable” estudiar profundament les diferents opcions possibles per a la gestió d’aquests residus, tant els d’alta activitat com els de baixa i mitjana activitat, ja que, de complir el calendari previst, es necessita una ràpida ampliació del centre d’emmagatzematge del Cabril, situat a Hornachuelos (Còrdova).

AMAC recorda que els municipis nuclears que pertanyen a l’associació es van mostrar sempre favorables a la construcció d’un magatzem centralitzat per a tot Espanya, que gestionés els residus d’alta activitat procedents de totes les centrals nuclears.

A partir d’ara, considera que s’obre una oportunitat perquè, en el marc de la VII Pla General de Residus Radioactius que s’està elaborant actualment, es compti amb tots els afectats per aconseguir el major grau de consens possible que garanteixi la consecució dels objectius marcats.

El president d’AMAC, Juan Pedro Sánchez Yebra, assegura que des de l’associació s’adoptarà “una actitud responsable i constructiva en la consecució d’aquests objectius”, però adverteix que no es poden oblidar temes tan importants per als municipis d’aquestes zones “com els plans d’emergència, als quals últimament no se’ls presta l’atenció necessària i a les polítiques de desenvolupament alternatives”. Segons el parer de Sánchez Yebra, la gestió dels residus radioactius “no admet dreceres que, en la majoria dels casos, acaben en projectes frustrats”.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.