Les deu principals representacions teatrals de la Passió de Jesucrist de Catalunya, agrupades en la Federació Catalana de Passions, entre les quals les d’Ulldecona, la Cava i vialba dels Arcs, han presentat aquest dissabte al Palau de la Generalitat la temporada d’aquest 2020 per reivindicar el seu important paper en la cultura tradicional i popular. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït l’esforç de tots els participants en aquestes obres, remarcant el seu esforç col·lectiu, la cohesió social que aporten i la solidaritat que mostren.

Per aquest 2020 es preveuen una quarantena de representacions de La Passió entre principis de març i principis de maig en deu localitats. Són les Passions de Cervera, Olesa de Montserrat, Esparraguera, Mataró, la Cava, Ulldecona, Vilalba dels Arcs, Llinars del Vallès, Vilassar de Mar i Vila-sacra. A més, s’espera que properament s’incorpori a la federació, la representació que es fa a Sant Vicenç dels Horts. Totes tenen alguna singularitat històrica, artística, literària o tècnica que les fa úniques, i cada any incorporen alguna novetat per actualitzar-se.

Torra ha dit que les Passions són una mostra més que a la societat catalana li agrada “ajuntar-se per fer coses”, com fer cultura popular, reivindicacions socials o protegir el medi ambient. Així, ha explicat que a Catalunya hi ha més de 3.500 associacions i entitats de cultura popular, més de 500 equipaments vinculats i més de 500.000 associats. També ha remarcat la importància d’aquestes representacions teatrals per formar futurs actors i actrius, igual que els Pastorets, i per això ha reivindicat, més enllà de la tradició religiosa, la importància artística de la Passió.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha tingut un record pel paper de l’exconseller de Cultura Lluís Puig per reforçar la cultura popular. Vilallonga també ha remarcat que la Passió, per Setmana Santa, i els Pastorets, per Nadal, marquen el cicle anual i de la vida tant a nivell personal com col·lectiu.

Per últim, el president de la Federació Catalana de Passions, Xavier Cañavate, ha explicat les novetats de cadascuna de les passions i ha destacat la importància que tenen aquestes representacions per a la vida personal dels qui hi participen, ja que els implica emocionalment i coneixen persones noves.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.