La Fira de l’Oli i la Garrofa de les Terres de l’Ebre de Jesús ha tancat portes després de complir amb escreix les expectatives creades al voltant d’una programació pensada per la commemoració del seu vint-i-cinquè aniversari. Una exposició dels 25 Anys de la Fira de l’Oli, l’estrena de l’espectacle dels Quicos ‘Pregunteu-li a l’olivera’, la potenciació de tot el relatiu als concursos, la presència de l’oli d’oliva a l’espai Àgora, i el manteniment dels concursos que des de fa anys formen part de la idiosincràsia de la mateixa fira de Jesús han estat prou al·licients, juntament amb un cap de setmana de bon temps, per poder estar parlant d’un dels millors certamens dels darrers anys.

L’alcalde de Jesús, Víctor Ferrando, ha explicat que tenien molt il·lusió en remarcar tota la feina que s’havia fet durant els últims vint-i-cinc anys: “Ens hem fet grans i hem crescut tots junts.  Hem tingut sempre clar que al marge de l’element comercial i festiu que ha de tenir una fira com la nostra era imprescindible donar-li un efecte d’arrelament a la terra”.

Després de la inauguració oficial de la fira a càrrec de l’empresari jesusenc Primitivo Conesa, es va retre un homenatge a les quatre empreses que han estat presents a totes les edicions, la Cooperativa Soldebre, Carnisseria Julve, Forn de Carlos Ripollés i Primitivo Conesa, per acabar donant una distinció a totes aquelles persones que durant els darrers anys han participat en l’organització del certamen com a membres de la comissió organitzadora, mestres del morter o col·laboradors de la comissió de festes. A partir d’aquell moment els actes es van anar multiplicant i els carrers i espais de Jesús es van anar omplint d’una activitat frenètica amb un complet programa d’actes pensat per commemorar el quart de segle de la fira.

En el gran capítol de concursos Guillermo Panisello fent en vint minuts 3,025 quilos d’allioli va guanyar el concurs d’allioli passant a formar a part de la Confraria de Mestres del Morter. En l’apartat juvenil les guanyadores van ser Paula Tejeda i Noelia Gallego, que van fer 840 grams cadascuna. David de la Vega amb un allioli de codonyat va guanyar el concurs d’allioli adobat, i el sempre curiós concurs de llançadors de pinyols en la boca va guanyar-lo Cristian Melero en la modalitat absoluta amb un llançament de 12,90 metres, mentre que en juvenils el guanyador va ser Marc Sánchez amb una marca de 2,70 metres. Fa vint-i-cinc anys que es fa el concurs de plegadors d’olives sense ungles i en aquesta ocasió la guanyadora va ser Joana Galcerà plegant en quinze minuts 5,825 quilos d’olives. Les millors olives posades segons el jurat van ser les de Maria José Suñer. El concurs de cuina de rebosteria de garrofa el va guanyar Gemma Escudero. En el decurs de la fira també se sortegen obsequis específics. Són els que van guanyar Eva Baiges per participar en el concurs popular de tast d’olis, i el d’Elena Sánchez per fer-ho al de les Empreses Innovadores de la Garrofa (EIG).

La festa va acabar amb el sorteig en pes en oli entre els visitants de la fira. L’afortunat en pujar a la bàscula va ser Joaquin Anguera Pedrola, veí de Tortosa, marxant cap a casa amb 103 litres d’oli d’oliva verge. La comissió i secció de festes, així com altres jesusencs i jesusenques, van viure els dies de fira amb indumentària de pagès donant un color especial i homenatjant així al món de la pagesia.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.