El Montsagre Selecció Familiar Varietat Picual d’Alanterres, un oli verge extra ecològic d’Horta de Sant Joan, ha guanyat per segon any consecutiu el Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre en la seva trenta-sisena edició, després d’haver obtingut també el primer premi en la seva categoria, en un certamen emmarcat dins de la XXV Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre i IV Fira de la Garrofa de Jesús.

Els productors d’Alanterres, que volen demostrar la voluntat de treballar per un producte de qualitat i compromès amb el medi ambient, han vist com per segon cop el Panell Oficial d’Olis de Catalunya els ha donat la màxima puntuació després d’haver superat una fase prèvia on es van presentar 70 mostres. Aquest oli té un caràcter singular per l’efecte de la particular combinació de l’altitud, sol abundant en roca calcària i clima sec, i pràctiques de cultiu no intensiu i ecològic.

El premi al millor oli d’oliva verge extra de les Denominacions d’Origen Protegides de les Terres de l’Ebre (DOP), “Premi in Memòriam Joan Rodríguez”, el va obtenir Identitat Extra Varietat Empeltre d’Horta de Sant Joan, mentre que el segon fou per l’Iberolei modalidat sevillenca de la Cooperativa de Santa Bàrbara i el tercer per l’Aureum farg de la Cooperativa Soldebre.

El guanyador del premi al millor oli de les Terres de l’Ebre sense DO -amb 34 la modalitat amb el número més gran de mostres presentades- va ser l’Oleum Naturale Orgànic de Rasquera, seguit del Coll de l’Alba de varietat morruda de Camarles, i Mas de Clos de Móra d’Ebre amb una modalitat arbequina. La categoria de l’oli d’oliva verge extraecològic que compta amb només dos anys d’existència ja va rebre un total de 10 mostres per ser avaluades fet que demostra l’encert en la seva creació. Al guanyador absolut del concurs, primer classificat d’aquesta modalitat, el van seguir en segona i tercera posició dos olis D’Algars Biocaseres de Caseres, una arbequina i un empeltre respectivament.

Dos olis Priordeu de Margalef de Montsant van ocupar la primera i tercera posició de la categoria d’oli d’oliva extra en general. El primer amb una varietat Rojal i el segon amb una d’arbequina. El segon lloc fou per Gran Degustus, un arbequí de La Granadella. Per últim el premi per particulars i de collita pròpia se’l va endur Eusebi Margalef de l’Ametlla de Mar amb un arbequí, seguit de dos olis de la varietat Panisello, el de Joan Calvo de Tortosa i Carlos Panisello de Bitem.

Josep Maria Audi, director del concurs de tast, va posar de manifest durant la lectura del veredicte del jurat realitzada al Museu de l’Oli de la Cooperativa Soldebre, la qualitat dels olis presentats: “perquè des del punt de vista objectiu dels tastadors hem de dir que estem enguany davant d’un concurs amb olis excel·lents, i on alguns arriben a l’excel·lència. La qualitat que s’ha pogut apreciar és gràcies a l’esforç que hem de reconèixer a tots els que ho fan possible”.

El Montsagre Selecció Familiar Varietat Picual d’Alanterres quedarà inscrit per part de l’organització de la fira de Jesús en concursos internacionals, a França i al Japó, i rebrà un lot de medalles adhesives per a l’embotellament del producte que l’acreditarà com el millor oli del concurs de tast. El lliurament oficial de premis està previst per al diumenge 23 de febrer a les 11,45 hores en l’Espai Àgora de la XXXV Fira de l’Oli i la Garrofa de les Terres de l’Ebre a Jesús amb la presència de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, presidents d’honor del concurs.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.