La cadena de supermercats Lidl España ha emès aquest divendres una alerta dirigida als consumidors després de detectar que dos lots d’orenga mòlta de la marca Kania presentaven valors elevats d’una toxina.

En un comunicat publicat en la seva pàgina web, la companyia ha sol·licitat la devolució d’aquest producte a les seves botigues, presentat en petits pots de 7,5 grams.

Ha explicat que només estan afectades les unitats corresponents als lots LA91832 i LC91834, amb data de consum preferent fins al mes de juliol de 2022.

En controls interns s’ha trobat un valor elevat d’alcaloides pirrolizidínicos, uns components vegetals procedents de plantes no desitjades que creixen al costat dels cultius i que no s’han separat correctament durant la collita“, han precisat.

Una “ingesta prolongada” d’aquesta substància “pot provocar afeccions hepàtiques”, d’acord amb Lidl, els responsables del qual han informat que ja s’han retirat de la venda els lots afectats i que es reemborsarà el preu de compra als qui retornin el producte, fabricat pel seu proveïdor Weiand GmbH.

Segons l’Agència de Seguretat Alimentària (Aesan), els alcaloides de pirrolizidina són “toxines naturals” producte del metabolisme secundari de les plantes que s’originen com a mecanisme de defensa enfront d’herbívors, i presenten “un perfil comú de toxicitat” que ha portat a les autoritats a analitzar detalladament a partir de quines quantitats resulten perjudicials per a la salut.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.