Un total de 55 passatgers han utilitzat aquest dilluns el primer servei de tren d’alta velocitat Avant entre Tortosa i Barcelona, que té una capacitat de 282 places. A l’estació de Camp de Tarragona han pujat al tren 40 passatgers, mentre que la resta ho han fet a les estacions de Tortosa, l’Aldea, Hospitalet de l’Infant i Cambrils, que es on s’han establert parades.

El nou servei Avant d’ample variable entre Barcelona i Tortosa redueix el temps de viatge en prop d’una hora i deixa el trajecte en una hora i 36 minuts, i és l’únic tren d’alta velocitat habilitat per a les Terres de l’Ebre en la nova planificació ferroviària de la variant de Vandellòs.  Aquest tren Avant surt diàriament a les 6,20 hores des de Tortosa i arriba a Barcelona Sants a les 7,54 hores. La tornada és a les 18.30 hores des de Barcelona i arriba a Tortosa a les 20,05 hores.

El primer tren Avant que ha enllaçat Tortosa amb Barcelona aquest dilluns ha arribat amb uns minuts de retard a l’estació de Sants, cap a les 8:04 hores tot i que l’arribada estava prevista per a les 7:56 hores. Això ha fet que molts dels viatgers no s’hagin pogut aturar a valorar com ha anat el primer viatge, ja que han assegurat a l’ACN que arribaven tard a la feina o perdien un segon transport públic per arribar-hi. Entre els que sí que s’han aturat, el Josep s’ha mostrat satisfet amb el servei, tot i reconèixer que ha sortit “amb uns minuts de retard”. “De moment tot correcte, perfecte”, ha afirmat.

No és del mateix parer el Joan: “El tren ha arribat tard, per començar tard”. Aquest viatger ha afirmat que “haurien de millorar horaris i serveis” i també ha lamentat que siguin “trens molt sorollosos, que no deixen descansar a la gent i on no es pot treballar perquè vibren molt”. També ha criticat que hi ha combois que tenen els lavabos espatllats i “fan una pudor bestial”.

A més d’aquest tren del matí sentit Barcelona, només n’hi ha un altre de tornada, a quarts de set de la tarda, cap a Tortosa. Per anar a la capital ebrenca només es pot fer amb Regionals, o agafar els Talgo fins a l’Aldea. Tant per als ebrencs com per a molts tarragonins, com el Joan, no hi ha alternatives. “Podria agafar el que ve després però si aquest ha arribat tard, no sé si l’altre arribarà més tard, que ve de Saragossa. També he tingut problemes amb aquest tren perquè abans era un AVE i ara l’han canviat”, ha explicat.

La plataforma Trens Dignes anunciarà aquest dimarts una mobilització de protesta pel servei que ha suposat per al territori la nova variant de Vandellòs. La protesta es va posposar el 19 de gener pel temporal. També els quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre donen suport a la protesta i han impulsat mocions a tots els ajuntaments per denunciar “els greuges dels nous serveis ferroviaris”. Reclamen que es recuperin les parades de l’Euromed a l’estació de l’Aldea més freqüències de l’Avant, inversions a la xarxa i les estacions de l’R-15, la línia ferroviària del nord del territori, així com trens semidirectes amb el Camp de Tarragona en aquesta línia.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.