La Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre de Jesús ha volgut ampliar, aprofitant enguany l’impuls del seu 25è aniversari, el sempre didàctic i divulgatiu programa del Cicle de Xarrades Daniel Mangrané que fa vint-i-dos anys que duu incorporat dins la programació del certamen dedicat a l’oli d’oliva i la garrofa. En aquesta ocasió seran sis conferències i una taula rodona les que configuraran un programa que arrenca el dijous 30 de gener i acabarà el dia 21 de febrer, en el marc de la mateixa fira.

La primera xarrada porta per títol “El món de l’oli amb els ulls de dona”, a càrrec de Maite Pallarès i Casi Subirats, amb presentació de l’Associació de Dones del Món Rural a càrrec de Marcel·la Otamendi i Rosa Domènech. Al febrer arribarà el gruix principal del cicle. El dia 6 la cardiòloga i Mestra del Morter -títol que reben tots els guanyadors del concurs d’allioli de la fira- la doctora Marta Faiges, i Rita Faiges, de l’empresa Grup Faiges SL, parlaran sobre “El bo de l’oli”. Per al dimecres dia 12 l’espai està reservat al món de la garrofa i a Marc Duran, professor de l’Escola de Cuina de l’Institut Dertosa i propietari del restaurant La Torreta que parlarà sobre “La utilització de la garrofa en rebosteria”. Josep Rugat, tècnic de l’IRTA, farà el dijous 13 de febrer una conferència sobre “El reg en olivera i plantacions d’olivera tradicional i intensives”. Una setmana després, el dia 20 de febrer, el doctor Joan Tous farà una conferència sota el títol “El futur varietal de les noves plantacions del garrofer”. El cicle acabarà el divendres dia 21 amb una doble sessió que presentarà Ferran Grau, director dels serveis territorials del DARP a les Terres de l’Ebre. El primer a intervenir serà Agustí Romero, investigador de l’IRTA Mas Bové que parlarà sobre “Qualitat de l’oli, noves tecnologies”, i seguiran amb una xarrada conjunta per debatre sobre “Olis de qualitat” Jordi Turch, membre del Club Oli Tast; Pere Albacar, gerent de Soldebre, i Albert Barrobés, gerent d’Alanterres SLU.

Totes les conferències es faran a l’Edifici Immaculada de Jesús a les 19.30 hores, excepte la del dia 12 de febrer que començarà a les 18.00 hores. Per aconseguir aquest programa variat i extens l’EMD de Jesús ha comptat amb el suport de l’Associació de Dones del Món Rural, l’Institut Dertosa, les Empreses Innovadores de la Garrofa (EIG), la Comunitat de Regants Xerta-Sénia i el Departament d’Agricultura (DARP) a les Terres de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.