El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Tortosa no es planteja fer una moció de censura a l’alcaldessa Meritxell Roigé després del pacte que han assolit Junts per Tortosa i el PSC. El portaveu dels republicans, Xavier Faura, ha manifestat aquest dijous en una conferència de premsa que tot i que aritmèticament és possible fer una moció de censura “no ens sembla coherent perquè no ens podem saltar la línia vermella que tenim amb Ciutadans”.

No obstant això, Xavier Faura ha explicat que Ciutadans i la CUP s’han ofert a ajudar a fer un govern integrat només per Movem i ERC. “En aquest cas no existiria la línia vermella però ens trobaríem en la mateixa situació que ara critiquem: no hi hauria una majoria suficientment sòlida per governar la ciutat”, ha assenyalat. “Si no podem tenir un govern d’11 regidors no ens sembla que hi hagi una raó suficientment poderosa com per a poder tombar l’actual govern de Junts i PSC, perquè tortosa continuaria bloquejada i en aquest cas seria per culpa nostra”, ha afegit

Faura ha fet una valoració negativa del pacte Compromís per Tortosa, signat aquest dimecres per Junts i el PSC, i ha assegurat que respon més a “una promoció personal del senyor Enric Roig que al propi interès de Tortosa i del PSC”.

El portaveu republicà ha explicat que davant l’acció de govern “immobilista” de Junts per Tortosa, “que no ha afrontat les necessitats reals de la ciutadania tortosina”, i l’actitud “obtusa” de Roigé amb l’ampliació del teatre auditori i altres projectes, Esquerra i Movem van plantejar a finals de desembre la possibilitat de fer un pacte amb el PSC. “El PSOE ha reconegut l’existència d’un conflicte polític a Catalunya i que ha acceptat la via del diàleg per resoldre’l”, ha argumentat Faura per justificar l’inici de conversacions amb els socialistes.

Les negociacions per fer un govern alternatiu es van iniciar abans del ple de pressupostos i van continuar després, tot i que el PSC va donar suport als comptes de Junts. “Les converses avançaven per bon camí i havíem fixat les línies generals del nou govern, però el senyor Roig el dia 7 de gener ens va comunicar per telèfon que desestimava continuar perquè anava a fer un pacte de govern amb Junts per Tortosa”, ha detallat.

D’altra banda, a través d’una nota de premsa, els republicans han lamentat que no hagi estat possible un govern de canvi a Tortosa format per Movem, Esquerra i el PSC, “un govern que hauria estat sòlid, estable i de progrés”. “Enric Roig haurà d’explicar per què ha preferit pactar amb Convergència, per ressentiment contra Esquerra per la moció de censura de fa dos anys al Consell Comarcal? O per què en aquest pacte té un major protagonisme?”, es pregunten. “Sembla que el PSOE ha agafat una direcció, però el senyor Roig en porta una altra en sentit contrari”, conclouen.