El líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha assumit aquest dissabte “errors” de la seva formació i del seu govern en la gestió de la crisi catalana, però ha emplaçat a JxCAT a fer el mateix i renunciar a la unilateralitat. Per aquest motiu ha demanat a la portaveu de JxCAT, Laura Borràs, que es replantegi el ‘no’ de la seva formació a la investidura i no busqui “excuses” que segons ha afirmat tenen “més a veure” amb la situació electoral a Catalunya que no pas amb “la solució de la crisi”. Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a la intervenció de Borràs, que prèviament ha denunciat des de l’Hemicicle el “cop d’Estat” de la JEC i ha advertit Sánchez que “no hi ha solució per a Espanya si es continua amb la repressió”.

A la contrarèplica, Borràs ha contestat que qui aplica “sistemàticament” la unilateralitat és l’Estat espanyol i que és contradictori inhabilitar un dels interlocutors amb qui se suposa que s’ha de dialogar a la mesa entre governs, en resposta a l’afirmació de Sánchez sobre la contradicció que veu entre defensar alhora el diàleg i la via unilateral. Sobre l’emplaçament a assumir errors, Borràs ha preguntat si cal “pagar amb més presó, més exili i més dolor”.

Borràs ha instat Sánchez i també el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, a atrevir-se a acabar amb la repressió i ha instat el líder del PSOE a aclarir si “algun dia tindrà el valor de preguntar democràticament als catalans què volen”.

Prèviament a la resposta de Borràs, el president espanyol en funcions ha “assumit” els “errors” del seu govern, del seu partit i de l’executiu de Mariano Rajoy, a qui ja va advertir –ha afirmat- que calia “obrir una via democràtica” per resoldre “un conflicte polític” i que la via judicial “era perillosa”. Ara, segons Sánchez, “ens trobem a una situació on hem de donar resposta des de la política a decisions judicials que responen a una altra dinàmica”.

Per aquest motiu ha apuntat que en primer lloc acata la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat de Junqueras com la decisió d’un tribunal propi. “Jo compareixeu l’anàlisi de l’advocat de l’Estat que les sentències del TJUE son sentències d’un tribunal nacional i que cal assumir des de l’àmbit nacional”, ha dit.

En tot cas, ha demanat a JxCAT que faci el mateix. “Si tots hem d’assumir part de la culpa i responsabilitat del contenciós territorial que passa al nostre país”, ha apuntat, cal que l’independentisme assumeixi que va ser un “error la declaració unilateral d’independència i que Puigdemont no convoqués unes eleccions”.

Segons Sánchez, cal “recomençar” perquè per als ciutadans és “difícilment comprensible que es vol fer seure Espanya a dialogar amb Catalunya i alhora impedir amb el seu vot amb la dreta que es constitueixi la taula de diàleg”. “És bastant curiós i contradictori dir que es defensa el diàleg i alhora la via unilateral”, ha dit.

Per aquest motiu ha demanat a Borràs assumeixi que la via unilateral “és una via fracassada per resoldre el conflicte territorial a Catalunya”, que es “replantegi” el ‘no’ i que no busqui “excuses” que tenen “més a veure amb la situació electoral a Catalunya que no pas amb la solució del conflicte”. Cal, ha dit, buscar una entesa que permeti votar “un acord, no una ruptura”.

 

Conversen al final de la intervenció

Quan ha acabat la intervenció de Borràs, Sánchez i la portaveu de JxCat han estat conversant una estona al costat de l’escó del president del govern espanyol en funcions. Borràs també ha parlat aquest divendres amb la portaveu socialista, Adriana Lastra, al passadís que dona la volta a l’hemicicle.