ERC ha decidit mantenir l’abstenció a la investidura de Pedro Sánchez tot i les ordres d’inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i d’Oriol Junqueras per part de la JEC fetes públiques ahir divendres. Després d’una reunió extraordinària de l’Executiva, el coordinador de la formació i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat que no variaran la seva postura respecte l’acord amb el PSOE, que incloïa una taula de diàleg per solucionar el conflicte català. “Si pensaven que ERC ho deixaria córrer, que malgastaria l’oportunitat de forçar l’Estat a una negociació, que en aquesta maniobra per la porta del darrere ERC faria de braç útil al Congrés del que el PP, Cs i Vox esta ordint a la JEC de forma irregular, s’equivoquen”, ha advertit Aragonès. El vicepresident també ha demanat “una resposta àmplia” al Parlament en relació a la inhabilitació de Torra i ha instat el PSC i els comuns a formar-ne part per “defensar les institucions”.

Aragonès ha carregat durament contra la JEC, a qui ha recordat que “no té competències” per inhabilitar-los, i ha assegurat que tot es tracta d’una “operació” de “les clavegueres de l’Estat” amb el “protagonisme del PP, Vox i Cs”. “El president de la Generalitat l’escull el Parlament, no la JEC manipulada pel PP, Vox i Cs”, ha sentenciat. En aquest sentit, Aragonès ha advertit que no els “mourà” de la taula de negociació “ni la dreta ni l’extrema dreta”.

De fet, i sobre aquesta negociació, Aragonès ha insistit que qui la liderarà per la banda catalana serà el president Quim Torra, assegurant així que no serà inhabilitat, perquè “és a qui li toca”.

 

“Resposta àmplia”

Aragonès també ha aprofitat per fer una crida a totes els forces “catalanistes i democràtiques” del Parlament per traçar “una resposta àmplia” a l’intent d’inhabilitació de Torra. Aragonès ha posat èmfasi en què l’atac no el rep el president, sinó la institució que representa i, per tant, ha emplaçat a “tothom” i no només a qui el va votar com a cap de l’executiu a defensar-lo.

El vicepresident ha posat especial èmfasi en els comuns i el PSC i, sobre aquests darrers, s’ha mostrat “convençut” que s’hi sumaran. “Cal amplada de mires de tothom, la defensa àmplia hi serà si tots hi posem de la nostra part”, ha remarcat.

En relació a la inhabilitació, Aragonès ha destacat que no contemplen aquest escenari, encara que ha avançat que en un cas hipotètic “la presidència l’escull el Parlament”, de manera que si el Tribunal Suprem inhabilités Torra “més enllà de les funcions interines, no hi ha president fins que el Parlament en posi un altre”.

 

Resposta a Puigdemont

El vicepresident també ha respost a l’expresident Carles Puigdemont, que va retreure a ERC “poca lleialtat” amb JxCat per no haver consensuat l’acord a la negociació amb el PSOE i ha insistit que el seu objectiu també és que totes les propostes que surtin de la nova taula siguin de consens. “Hi estem cent per cent d’acord”, ha conclòs Aragonès, que ha explicat que les idees que els republicans volien traslladar al PSOE “són les de l’independentisme”.

Autor: