El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) ha informat que espera poder restablir el subministrament d’aigua cap a última hora d’aquest dissabte. El servei es troba interromput des de les primeres hores d’aquest divendres, quan va rebentar una part de canonada principal del CAT a l’Ampolla, que va obligar a tallar l’abastiment als 63 ajuntaments i 26 indústries als quals abasteix. Durant aquesta passada matinada s’ha pogut substituir un tram de 12 metres de la canonada afectada i s’han finalitzat els treballs de soldadura de les juntes, segons ha apuntat el CAT mitjançant un comunicat. “S’han iniciat els treballs de reompliment d’aigua potable la canonada, una operació d’alta complexitat”, s’ha indicat.

Els operaris ja porten treballant ininterrompudament unes 40 hores, durant les quals han hagut d’aixecar una rasa per accedir al tram de dotze metres de canonada de formigó afectat i substituir-lo per un altre d’acer. Durant la matinada d’aquest dissabte s’ha completat el canvi i s’han fet les soldadures necessàries. Una operació laboriosa en tractar-se d’un tub de quasi dos metres de diàmetre. Durant la tarda d’aquest dissabte s’haurà de reomplir totalment la canonada d’aigua i els tècnics del CAT faran les analítiques per comprovar que és apta per al consum humà. Un procés que pot tardar aproximadament unes sis hores, segons han apuntat des del consorci.

Tal com han indicat des del CAT l’avaria es va produir per causes que s’investiguen en la canonada principal de subministrament la matinada de dijous a divendres. La xarxa del CAT té 400 quilòmetres de canonades i la principal, on hi ha hagut l’afectació, és la que connecta les centrals de l’Ampolla i de Tarragona. Això va obligar a que s’hagués de tallar el subministrament a tots els consorciats.

Paral·lelament, el municipi de l’Ampolla ha treballat en les darreres hores per recuperar la normalitat. El seu alcalde, Paco Arasa, ha explicat que la part del casc urbà afectada per la baixada d’aigua ja està neta. La vintena de vehicles que en van patir les conseqüències ja s’han retirat i tan sols queda una mica de fang en alguns punts de l’asfalt. Els comerços també s’han afanyat a netejar els locals i les voreres.

Pel que fa al subministrament d’aigua, segons Arasa, el municipi no tindrà problemes. “Tant el pou com el dipòsit poden aguantar quatre o cinc dies més”, ha assegurat. Les altres 62 localitats consorciades al CAT també han hagut d’activar els seus mecanismes alternatius. Un exemple és Tarragona, que no preveu problemes d’abastiment si bé mitjançant la seva empresa proveïdora, Ematsa, ha recomanat a la ciutadania un consum responsable. Tampoc a Salou i la Pineda, on comparteixen un dipòsit que conté actualment 30.000 metres cúbics de reserva, es preveuen problemes. Un cas semblant es produeix a Valls, Amposta o l’Ametlla de Mar.

 

Camions cisterna a Calafell i Bellvei

En canvi, on sí que tenen més dificultats és a Calafell i Bellvei (Baix Penedès). L’empresa Sorea, concessionària del servei municipal a les dues localitats, ha instal·lat cinc camions cisterna -tres a Calafell i dos a Bellvei- i dos punts d’informació per evitar talls. “Davant l’esgotament de les reserves d’aigua als dipòsits que abasteixen aquests dos municipis i que no es disposa de fonts alternatives de subministrament suficients per absorbir tota la demanda, Sorea està posant tots els equips necessaris per garantir el subministrament d’aigua”, ha indicat la companyia en un comunicat aquest dissabte al migdia.

Autor: