Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’Alerta del pla VENTCAT per la disminució del fort vent i les incidències derivades les darreres hores. El pla es manté en situació de prealerta ja que l’episodi de fort vent està previst que es mantingui fins el matí de demà dissabte a l’interior de les comarques de Tarragona però no tant intens.

El vent ha bufat fort durant tot el dia d’avui especialment a Tarragona i al prelitoral de Barcelona . Alguns de les ratxes màximes de vent, segons el Servei Meteorològic de Catalunya SMC han estat:

147.6 km/h a Puig Sesolles

119.5 km/h a Mas de Barberans

115.9 km/h a Mont-roig del Camp

110.9 km/h al Perelló

110.9 km/h a Vila-rodona

104 km/h a Alguaire

100.8 km/h a Constantí

Al prelitoral de Barcelona s’han arribat a assolir valors de ratxa màxima a l’entorn dels 80 km/h. A més, els valors de vent sostingut s’han mantingut elevats amb valors entre els 30 i 40 km/h.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès des de l’inici de l’episodi i fins a les 19 hores 811 trucades per 623 incidències relacionades amb el vent. Per comarques s’han rebut 197 trucades del Vallès Occidental, 153 del Barcelonès i 107 del Baix Camp. Per municipis: 130 des de Barcelona, 85 des de Reus i 67 de Sabadell. Cap d’aquestes ha estat per una incidència de gravetat. En la majoria de casos han estat trucades per caiguda de branques o arbres, obstacles a la calçada i caiguda d’elements estructurals.

Derivat d’aquestes trucades al 112, els Bombers de la Generalitat han atès, des de primera hora del matí i fins a les 19 hores, 517 serveis relacionats amb el vent. La majoria d’incidències han estat per retirar arbres o branques de la via pública, o també altres elements inestables de façanes o del cas urbà. Les zones on es concentren els avisos són el litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. En destaca la comarca del Vallès Occidental.

Per regions d’emergències:

R. E. Metropolitana Nord: 209
R.E. Metropolitana Sud: 109
R.E. de Tarragona: 123
R.E. de les Terres de l’Ebre: 16
R.E. de Girona: 8
R.E. de Lleida: 43
R.E. Centre: 9

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha informat que en total s’han atès 14 persones per incidències a causa del vent, 9 de les quals han requerit trasllat sanitari. Totes ells han estat de caràcter lleu.

El cos de Mossos d’Esquadra, les policies locals de moltes ciutats sobretot de les comarques de Barcelona i Tarragona, i les associacions de voluntariat de Protecció Civil també han atès serveis a causa del vent a més de realitzar moltes accions preventives. Els Agents Rurals han atès serveis en el medi natural amb suport de les Agrupacions de Defensa Forestal ADFs.

Fins a 22 municipis han activat els seus plans d’emergència municipal i han aplicat mesures preventives de control i reforç de la seguretat de les activitats a l’exterior, com ara el tancament de parcs urbans o la suspensió de fires a l’exterior, permetent reduir les incidències i la seva gravetat.

Tot i que l’episodi ja va a la baixa i ha d’anar a menys en les properes hores, Protecció Civil de la Generalitat demana especial prudència en les activitats a l’aire lliure ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals, sobretot a l’interior de les comarques de Tarragona. Cal evitar aquestes zones arbrades, incloses les d’àmbit urbà, mentre bufi el vent fort a les zones afectades. Mentre duri el vent fort a les zones afectades es recomana que les activitats previstes a l’exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d’objectes que puguin produir danys. Cal tenir especial cura amb els elements mòbils tipus carpes o similars i amb la proximitat d’arbrat, bastides i murs de tancament susceptibles de ser inestables.

A nivell preventiu i en àmbits urbans, cal retirar de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Especialment, cal vigilar les decoracions nadalenques, i si no es pot garantir la seva subjecció, millor retirar-les. Tampoc és segur protegir-se darrera murs o cartells publicitaris si no són estables.