La comissió d’investigació del Castor exigeix que l’Estat, Escal UGS i ACS assumeixin responsabilitats. La comissió parlamentària ha aprovat aquest divendres les seves conclusions i recomanacions, després de més d’un any de compareixences. Totes les conclusions aprovades formen part de la proposta transaccional entre JxCat, ERC i CatECP, en les quals s’insta el govern espanyol a establir les possibles responsabilitats de les administracions públiques en la concessió i seguiment del projecte Castor. De fet, es considera que tant l’administració de l’Estat com aquells governs que van participar en la tramitació del magatzem de gas han vulnerat diversos principis del dret administratiu i que les adjudicacions es van fer “amb una concurrència efectiva extremadament restrictiva” o bé “sense concurrència pública”.

Les conclusions hauran de ser debatudes i ratificades pel ple del Parlament de la setmana vinent. La comissió d’investigació del Castor, convocada per darrer cop aquest divendres a les nou del matí, només ha aprovat les conclusions i recomanacions pactades entre JxCat, ERC i CatECP. Les dels altres partits -Cs, PSC, CUP i PP- han estat rebutjades.

Les conclusions també denuncien que es permetés que Escal UGS i ACS desenvolupessin “un projecte de gran risc tècnic sense assumir pràcticament riscos de caràcter econòmic ni aportacions econòmiques”. A partir d’aquí, s’insta el govern de l’Estat que emprengui “les mesures necessàries” per recuperar les indemnitzacions i costos que es van pagar indegudament a Escal UGS, així com “assegurar que aquests costos no recaiguin ni en els usuaris del gas ni en el conjunt de tota la ciutadania”.

 

Autor: