Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del pla VENTCAT per l’episodi de fort vent que està afectant especialment a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, del prelitoral de Barcelona i del sud de la Catalunya Central, i que està assolint ara el seu pic coincidint amb les hores centrals del dia. Es preveu especial afectació a les comarques del Vallès, l’Alt Penedès, l’Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i l’Anoia, però la ratxa màxima s’ha registrat al Mas de Barberans, amb 116.6 km/h. També al Perelló s’ha arribat als 107.6 km/h. Mont-roig del Camp, al Baix Camp, i Constantí, al Tarragonès, també han superat els 100 quilòmetres per hora.

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha registrat també ratxes fortes a l’entorn de 70 km/h a molts punts del prelitoral de Tarragona i Barcelona i vents sostinguts propers als 30 – 40 km/h en aquesta mateixa zona.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès des de l’inici de l’episodi i fins a les 11 hores 198 trucades per 169 incidències relacionades amb el vent. Per comarques s’han rebut 62 trucades del Barcelonès, 45 del Vallès Occidental i 23 del Baix Llobregat. Per municipis: 53 des de Barcelona, 18 de Sabadell i 12 des de Reus. Cap d’aquestes ha estat per una incidència de gravetat. En la majoria de casos han estat trucades per caiguda de branques o arbres, obstacles a la calçada i caiguda d’elements estructurals.

Els Bombers de la Generalitat han atès, fins les 12h d’aquest migdia, 168 serveis relacionats amb el vent, 9 dels quals a les Terres de l’Ebre. La majoria d’incidències han estat per retirar arbres o branques de la via pública, o també altres elements inestables de façanes o del nucli urbà. Les zones on es concentren els avisos són el litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona. En destaca la comarca del Vallès Occidental.