La cloenda del XXVI Tradicionàrius de les Terres de l’Ebre estarà dedicada durant tot aquest cap de semana a recordar la figura del cantant nordamericà Pete Seeger, inspirador de dos moviments musicals tant importants com el Folk i la cançó social a nivel mundial. El programa d’activitats, totes a l’Hort de Cruells, compta amb una exposició, una sessió de cinema a la fresca, tallers de música i un concert commemoratiu amb la participació de Cati Plana, Arturo Gaya, Sergi Trenzao i Kike Pellicer (units en la formació Tren Seeger) i les col.laboracions especials del Cor Flumine i la cantant Montse Castellà.

Foto: Juan Miguel Morales (Promo Foto)

Divendres 13 a les 20h será inaugurada l’exposició Pete Seeger/El poder transformador de la cançó, elaborada a través dels materials i patrimoni de Ramon Nadal, estudiós i col·leccionista que durant anys ha recollit una documentació exhaustiva sobre Seeger. L’exposició està integrada per 10 plafons amb imatges inèdites, cançons i partitures, així com els aspectes més significatius de la vida de Pete Seeger: la lluita pels drets civils de la gent de color, l’antibelicisme, la defensa activa del medi ambient i el seu convenciment de què amb la música i les petites actituds personals es pot arribar a canviar el món. A les 22.30h tindrà lloc la projecció del documental ‘The power of song’ (El poder de la cançó), dirigida per Jim Brown, on la figura de Seeger es reflexa a través de personatges com Bob Dylan, Joan Baez, Bruce Springsteen, Arlo Guthrie o Bill Clinton. V.O. amb subtítols.

Dissabte 14, a partir de les 16h s’oferiran tallers musicals de cançó, acordió diatònic, guitarra i contrabaix, tots al voltant del repertori difòs per Pete Seeger. Els tallers serán gratuïts i impartits per Aturo Gaya, Cati Plana, Sergi Trenzano i Kike Pellicer, integrants del grup Tren Seeger.

Concert amb Tren Seeger, Montse Castellà i Cor Flumine

A les 22h tindrà lloc el concert de cloenda del Tradicionàrius, on Tren Seeger repassarà la figura i l’obra del cantant nordamericà, amb la col.laboració de dos convidats ten especials com la cantaurora Montse Castellà i el Cor Flumine.

Roquetes és una de les ciutats adherides a aquest centenari, promogut per l’Associació Amics de Pete Seeger i que compta amb el reconeixement i agraïment explícit de la mateixa filla del cantant Tinya Seeger.

Sisco Ollé, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Roquetes, ha manifestat que la ciutat havia d’adherir-se a aquest centenari perquè Pete Seeger és el pare de la música folk i de tot aquest moviment que coneixem com a Tradicionàrius: “És de justicia celebrar aquest esdeveniment com a reconeixement al pare de la música folk. Hi haviem de ser sí o sí”.

Per a Arturo Gaya, la figura de Pete Seeger representa el poder de la cançó per transformar la societat: “Amb la seua trajectòria, en la que conflueixen humilitat i grandesa, Pete Seeger va mostrar al món que amb la música es pot construir un món millor i que cadascú ho pot fer des del lloc on viu”.

Redacció: P.P.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.