En una entrevista a Canal Terres de l’Ebre, l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha desvelat plans de futur per al polígon industrial de Gandesa i, també, la dinamització turística del jaciment del Coll del Moro. Un problema que Gandesa arrossega des dels anys 90 és el trànsit de vehicles pesants pel nucli urbà del municipi. Després d’un primer projecte per desviar-lo que no era adequat, segons l’actual alcalde, el projecte de la circumval·lació de la C-43 ja té les obres en marxa i es preveu que finalitzen al febrer. Així i tot, una altra part, l’enllaç de l’N-420 amb el polígon industrial, queda pendent de tractar amb el Ministeri.

El mateix polígon de Gandesa consta de dos fases, una de les quals esta exhauria i la segona té dos parcel·les lliures. Així i tot, Luz ha declarat que estan en parlaments amb tres empreses que s’hi podrien instal·lar. Altrament, estan treballant amb Incasòl per ampliar l’espai industrial.

Un altre motor econòmic de Gandesa, i la comarca, és la turisme. El municipi va posar al dia la seua oficina de turisme i des de llavors que ha anat creixent el sector al poble. L’oficina forma part de la Xarxa de Centres de Turisme de Catalunya i promou, també, els espais de la comarca. Gandesa disposa de magnífiques rutes per visitar edificis històrics com el celler modernista (que enguany celebra el centenari), l’església romànica, l’estil gòtic de l’antiga Casa de la Vila i les cases pairals, a més de comptar amb espais de la Batalla de l’Ebre, la Fontcalda i la festivitat entorn la recreació teatral del casament reial entre Elionor de Castella i l’infant Jaume d’Aragó, coneguda com a Farsa de Gandesa.

Un altre espai turístic es tracta del Coll del Moro, un jaciment arqueològic iber que va ser l’antecedent de Gandesa. S’hi pot trobar una fortificació defensiva i, més a més, un conjunt de tombes que deixa evident l’expansió dels romans. Este jaciment, assegura Luz, té un potencial que pròximament es podrà dinamitzar.

Informa: Víctor Montecino

👤 Redactor a L’Ebre Notícies, l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre. Faig connexions al Notícies en Xarxa i el magazín Ben Trobats (ambdós de La Xarxa de Comunicació Local).
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.