Segons informen diversos diaris estatals, el mes vinent l’executiu espanyol dirigit per Pedro Sánchez té la intenció de renovar la cúpula de l’exèrcit espanyol.

Entre els llocs que es barallen està el de Jemad (cap d’estat Major de la Defensa), és a dir, l’oficial militar de les Forces Armades d’Espanya de més alt rang. Per aquest càrrec s’especula que serà ocupat pel galerenc Miguel Ángel Villarroya Vilalta. Nascut a la Galera (Montsià) el 1957, Villarroya estaria bé vist tant al PSOE com al PP, però també a la Zarzuela ja que compta amb una dilatada experiència, tant en destinacions nacionals com internacionals.

La renovació de la cúpula militar no és un assumpte urgent per a l’actual Executiu però si Pedro Sánchez aconsegueix formar Govern en les pròximes setmanes o mesos, és molt possible que aquest pas es done en el primer semestre de 2020. Els últims canvis es van dur a terme al març de 2017, sota el mandat de Mariano Rajoy, i a pesar que només han passat dos anys i mig dels últims nomenaments, en cercles polítics i castrenses es dóna per descomptat que el nou president del Govern triarà a un nou Jemad.

Cada vegada que es renova la cúpula militar s’aplica la regla no escrita de la rotació entre els tres Exèrcits i ara toca que el pròxim Jemad, el lloc pel qual somia tot militar quan entra en les Forces Armades, isca de l’Exèrcit de l’Aire.

De la mà de Cospedal

Segons informa el diari Vox Populi, l’opció de Villarroya és la de major pes per la seua actual comesa de cap del gabinet tècnic de la ministra de Defensa, Margarita Robles, un lloc clau dins del Ministeri. Només li fa ombra per al futur càrrec de Jemad l’actual cap del Comandament de Suport Logístic de l’Exèrcit de l’Aire, Miguel Ángel Martín, en un grup de tinents generals amb només huit possibles candidats.

Villarroya va accedir al seu actual acompliment en Defensa en temps de l’antecessora de Robles, María Dolores de Cospedal, per la qual cosa ha donat mostres de saber treballar amb responsables del PP i PSOE, un aspecte sempre valorat entre els polítics.

El Ministeri de Defensa té una complexitat orgànica que li diferencia de la resta de ministeris. El titular de la cartera compta amb un gabinet civil -al front del qual està ara la exsecretaria general del CNI, Esperanza Casteleiro- i un altre tècnic, compost per professionals de les Forces Armades, generalment oficials generals.

Pilot del rei Juan Carlos

En el nodrit currículum de Villarroya consta el seu pas pel Grup 45, destinat a transport d’autoritats, on va ser instructor personal del rei Joan Carlos. Prèviament va estar als Balcans en diverses funcions i a principis dels noranta va participar en l’operació internacional aliada per a l’alliberament de Kuwait, així com en l’evacuació de civils de la guerra civil a Ruanda.

El general Villarroya ha realitzat un total de 9.500 hores de vol com a pilot, ha exercit llocs de comandament en l’OTAN i ha sigut analista d’Intel·ligència en la Caserna General del comandament aeri sud de l’Aliança Atlàntica, amb seu a Nàpols.