El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquesta tarda l’espot de la campanya #Malamente, una iniciativa de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) que vol assenyalar algunes violències quotidianes que les noies pateixen només pel fet de ser-ho, i que costen de reconèixer socialment com a violències sexuals perquè estan normalitzades.

Durant la roda de premsa de presentació, que també ha comptat amb la participació la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, el conseller ha destacat que un dels objectius de la campanya en la seva primera fase és incidir en les agressions que tenen lloc en els espais d’oci nocturn juvenil, com poden ser les conductes de lligar de forma invasiva, d’opinar sobre el cos d’una noia (cosificació) en un bar o una festa major, o el fet de presenciar aquesta conducta i convertir-s’hi en còmplice.

Tot i la focalització en els espais d’oci juvenil nocturn, Chakir el Homrani ha apuntat durant la presentació de #Malamente que “són conductes que apareixen en àmbits molt diversos, com poden ser un institut, una botiga o el carrer, i que es poden interpretar o viure com a naturals, però que no ho són”. Contràriament, el Homrani ha subratllat que “són conductes apreses en el marc de la ideologia masclista en la qual, malauradament, sovint ens relacionem; però són accions que clarament agredeixen les dones i que cal eradicar”.

Per combatre aquestes actituds, l’espot audiovisual que s’ha començat a difondre mostra cinc escenes de violències sexuals quotidianes com són la cosificació, fer servir les drogues per excusar una agressió, la superioritat i l’opressió com a pretext per fer sentir culpables les noies o nois compartint imatges sexuals sense consentiment (sexpreading).

Totes aquestes situacions acaben en una veu en off que acaba amb les sentències: “si lligues de forma agressiva, malamente”; “si fas servir les drogues per excusar una agressió, malamente”; “si insisteixes, malamente”; “si opines sobre els cossos de les noies, malamente”; i “si comparteixes contingut sexual sense consentiment, malamente”. Finalment, l’espot es clou amb un missatge clar: “Si actues així, estàs agredint. Ni agressió, ni còmplice. Atura la violència sexual”.

L’espot presentat avui es començarà a difondre aquesta setmana a través de diverses televisions, mitjans de comunicació i les xarxes socials amb el hashtag #Malamente. La campanya també consta d’altres eines de conscienciació, com són l’edició d’anuncis publicitaris per a premsa, cartells, infografies, díptics, materials que es repartiran en múltiples espais d’oci nocturn juvenil i al conjunt dels 294 Punts d’Informació Juvenil de Catalunya i 44 Oficines Joves que hi ha a Catalunya.

En una segona fase que començarà en acabar l’estiu, la campanya es focalitzarà en conscienciar els nois agressors d’“aquesta manera de ser noi” violenta i que d’ells en depenen les ganes de deixar d’agredir. En aquest sentit, #Malamente vol contribuir a la desconstrucció de la masculinitat hegemònica i a la visibilització d’altres maneres de “sentir i ser noi” que s’allunyin dels estereotips de gènere masculins que faciliten les violències.

Finalment, la campanya entrarà en una tercera fase amb missatges dirigides cap a les noies per fer-les conscients de la seva situació i a sentir l’escalf del seu entorn per expressar el seus sentiments com vulguin, fer-les entendre que elles no són responsables de les violències que pateixen i a compartir diferents estratègies d’autodefensa.

En el transcurs d’aquestes dues fases també hi ha previst la realització de tallers dirigits a joves, la formació a professionals i famílies, la creació de nous materials audiovisuals o la generació d’espais de treball amb joves per definir accions que vagin en la línia de la campanya.

D’acord amb tots aquests continguts, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha volgut destacar, finalment, que es tracta d’una campanya innovadora per diversos motius: “ens centrem en les violències més quotidianes, ens dirigim exclusivament als nois i als seus còmplices (en la primera fase) i ho fem amb un llenguatge molt proper als joves. I és que els volem interpel·lar directament per dir-los que a Catalunya no hi ha d’haver aixopluc per cap tipus de violència masclista”.

APP mòbil, tallers a IES i protocols als municipis

Amb l’acte de presentació de la campanya #Malamente d’aquest vespre, Joventut ha donat el tret de sortida a les diferents accions emmarcades en el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

A més de la campanya, les principals accions que l’Agència Catalana de la Joventut desplegarà en el bienni 2019-2020 a través d’aquesta iniciativa són:

Tallers de prevenció de violències masclistes a IES “Revoluciona el gènere”:

L’objectiu és formar un total de 5.000 alumnes per curs escolar mitjançant tres tallers de dues hores a nois i noies de 15 a 18 anys que cursin ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.

Els tallers fomentaran la reflexió i participació dels estudiants mitjançant vídeo-fòrums, debats, teatre o dibuix. Així mateix, es faran accions formatives a professors i famílies.

Formació als professionals de joventut

Es formarà els professionals de joventut en matèria de violències masclistes, en el marc del Curs per a especialistes en Polítiques de Joventut que es farà a la tardor.

A més de millorar l’atenció als joves, aquesta formació té per objecte aconseguir unes instal·lacions juvenils lliures de violències masclistes, ja siguin en cases de colònies, albergs de joventut, granges escola o aules de natura.

Prevenció de violències masclistes i sexuals en espais d’oci

Joventut impulsarà i assessorarà uns 30 ens locals (ajuntaments i consells comarcals) perquè elaborin protocols específics de prevenció de violències masclistes i sexuals en l’oci nocturn.

Amb aquest objectiu, es farà acompanyament als ens en l’àmbit de la formació, la diagnosi, el treball en xarxa, el procés participatiu, l’elaboració del protocol i el suport en la creació d’un punt lila, entre d’altres. En aquest procés, es preveu formar a més de 100 professionals i joves.

A més del protocol, s’impulsarà una APP mòbil que es pretén que sigui una font d’informació sobre què es considera agressió i amb consells sobre què fer si s’és observador d’una conducta inadequada, com ajudar una víctima o sobre el procés de denúncia posterior. L’APP també esdevindrà un suport en moments de risc, de manera que es podrà fer servir per fer una trucada ràpida als cossos de seguretat o compartir una ubicació constant amb grups de companyes.

Impuls de la recerca en violència masclista en l’àmbit de la joventut

Mitjançant el Pla, Joventut també donarà un impuls en l’àmbit de recerca al voltant de les violències masclistes i sexuals en la joventut, més enllà del que s’ha fet fins ara en el marc de l’Enquesta Catalana de la Joventut i de l’Enquesta de Participació, que incloïen un capítol específic sobre gènere.

L’aposta és fer diferents accions de recerca i avaluació que ens serveixin com a punt de partida per a futures accions i desplegament de polítiques entorn d’aquesta problemàtica.

COSPE (línia de subvencions)

S’ha obert una nova línia de subvencions que donen suport a programes que promoguin la igualtat de gènere i la prevenció contra les violències masclistes entre els infants, adolescents i joves, entre d’altres.

Llarga trajectòria en la lluita per la prevenció

A través del Pacte, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha rebut un total d’11 milions d’euros per dur a terme diferents accions durant el bienni 2019 i 2020. D’aquesta quantitat, 1,5 milions corresponen a les accions que el conseller ha presentat avui en l’àmbit de la joventut.

A la vegada, aquestes partides i accions vinculades al Pacte estan inserides en el Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022 que recentment ha presentat el Govern de la Generalitat, mitjançant el qual es duran a terme 326 actuacions en els propers anys.

Finalment, la llarga trajectòria d’intervenció del Govern en matèria de violències masclistes, igualtat i incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques de joventut seguirà el seu curs amb els programes en marxa que duu a terme l’ACJ com són el programa “TABÚ. Tu tries què t’hi jugues”, que a través d’una webapp vol visibilitzar algunes de les formes de violències sexuals hetero-masclistes més subtils i naturalitzades entre la gent jove; el programa “3 voltes”, d’assessorament tècnic per a professionals de joventut; o les accions sobre la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual infantil (ASI) en l’àmbit de l’educació en el lleure, com són el Protocol de Prevenció dels Abusos Sexuals en l’Àmbit del Lleure, els cursos per a monitors i directors de lleure, la difusió d’infografies o la creació d’un web de recursos.