El Parlament de Catalunya va aprovar en la sessió plenària de dijous, 25 de juliol, el Decret Llei 12/2019, del 9 de juliol, de mesures urgents en matèria tributària i de lluita contra el frau fiscal, a instàncies d’Esquerra Republicana i que ha defensat el diputat ebrenc Lluís Salvadó.
El Decret Llei, que inclou 8 mesures diferents, algunes de caràcter social, altres encaminades al reequilibri territorial, d’altres a incrementar alguns tipus impositius i algunes per millorar la lluita contra el frau, preveu la reducció del cànon de l’aigua i de residus industrials per a les noves indústries que s’implantin al municipi de Flix, a la Ribera d’Ebre.
El diputat Lluís Salvadó, que ha intervingut en nom del Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana, ha començat la intervenció recordant que el Govern de Catalunya havia aprovat l’impost nuclear, que havia de revertir 12 MEUR anuals per dinamitzar la comarca de la Ribera d’Ebre, i que el Tribunal Constitucional va tombar, tot evitant treballar en un futur postnuclear.
Salvadó exposava que el Decret Llei preveu “8 mesures que tenen com a nexe d’unió fer aportacions a la nostra societat per millorar-la, com també per millorar el sistema fiscal de Catalunya, per fer-lo més just, social, equitatiu i proporcional; més eficaç internalitzant costos i minimitzant certes externalitats negatives de la nostra economia i de la nostra societat i fent també més eficient i eficaç la nostra Administració Tributària contra el frau fiscal”.
És un Decret Llei que planteja un increment de 90 MEUR anuals que aportaran empreses de més capacitat econòmica i que serviran per finançar la Renda Garantida de Ciutadania, per aplicar polítiques que erradiquen les desigualtat socials i ampliar la cobertura social del cànon de l’aigua, que beneficiarà 20.000 famílies més que fins ara.
Salvadó ha afirmat que “del Decret Llei, destaquen l’article 1r i el 2.b, pels quals es fa una aportació especial a la Ribera d’Ebre nord, castigada per la desindustrialització arran del tancament de la centenària indústria química ERCROS i també pel recent incendi de més de 5.000 Ha, 4.000 de les quals són del terme del municipi de Flix. Cal destacar que la reducció del cànon de l’aigua i de residus és molt oportuna per a la tipologia d’empreses que es poden implantar a Flix, especialment del sector químic”.
També començaran a tributar els habitatges buits, que aportaran 3,2 MEUR més cada any a les arques del Govern, s’incrementa l’impost dels actes jurídics documentats i s’aplicaran 3 mesures per a la lluita contra el frau i la pressió fiscal sobre el sector del joc.