Eufònic, el festival d’arts sonores, visuals i digitals de les Terres de l’Ebre, arriba a la vuitena edició, que se celebrarà del 5 al 8 de setembre amb una mirada àmplia a les possibilitats artístiques de les eines digitals i posant l’accent en l’encreuament de llenguatges tant en concerts com accions sonores i instal·lacions artístiques. Eufònic continua posant el focus en l’exploració i l’experimentació sonora amb actuacions audiovisuals i concerts, residències artístiques que reflexionen sobre el paisatge i la novetat d’incorporar un espai fix per a espectacles audiovisuals que trenquen la bidimensionalitat escènica. Sant Carles de la Ràpita continua sent el centre neuràlgic de l’eclosió musical del festival i una setmana abans, del 29 d’agost a l’1 de setembre, se celebrarà el Pòrtic Eufònic amb la inauguració de les instal·lacions artístiques a Amposta, Tortosa i Ulldecona culminant en un concert a l’espai monumental del Castell de Miravet.

Per Eufònic 2019 passaran artistes de renom internacional com William Basinski, Pye Corner Audio, Alex Augier, Push 1 Stop & Wiklow o emergents com la rapera anglesa Lady Lykez o la digitalista alemanya dvdv; propostes locals fora de norma com l’espectacle de carrer “A vore” de Sònia Gómez & Astrio o El Petit de Cal Eril, La Estrella de David, Agost, Aalbers, Hijos del Trueno i Gambardella; electrònica en clau femenina de la mà de Nara is Neus, Yamila, Ylia i Los Sara Fontán; i el més nou dels sons urbans amb artistes joveníssims com Rojuu, Kyne o Romantic Kitano.

Tota la programació Eufònic 2019

El mestre de l’ambient William Basinski actuarà a l’Observatori astronòmic de Roquetes. Eufònic incorpora l’Observatori de l’Ebre a Roquetes com a nou espai que acollirà l’actuació – a l’aire lliure, sota les estrelles – del mestre de l’ambient William Basinki.

El músic nord-americà hi presentarà el seu nou disc, One Time Out of Time, creat a partir de sons d’un altre espai d’investigació astronòmica, el Caltech Observatory Wave de Califòrnia, generats per ones gravitacionals emeses per la col·lisió de dues estrelles de neutrons.

Diàleg entre tradició i modernitat

L’espectacle inaugural d’Eufònic 2019 serà la versió més gamberra i canalla del muntatge de Sònia Gómez & Astrio “A vore”. Premi Butaca 2018, una coproducció del Mercat de les Flors, L’Auditori de Barcelona i la Fira Mediterrània de Manresa, “A vore” és una reflexió profunda sobre la identitat contemporània i que passeja pels límits del què es considera “modern” i “tradicional” incorporant música electrònica i dansa contemporània, recitacions, cants de llaurar, dolçaina i una balladora de jotes.

També revisiten i deconstrueixen la tradició Hijos del Trueno, supergrup format per integrants de bandes històriques de l’underground barceloní (Tarántula, Surfing Sirles, Manos de Topo o Les Sueques) que encaren la rumba per donar-li aires de revetlla des d’una perspectiva contemporània, per viatjar sense remordiments de les jotes de l’Ebre als ritmes del Nil, de les havaneres als boleros. Una proposta que omplirà de sons bastards el tradicional vermut musical als Ullals de Baltasar.

Nou espai dedicat als espectacles audiovisuals

L’Auditori Sixto Mix de Sant Carles de la Ràpita acollirà dos espectacles audiovisuals de renom que reformulen la representació performativa de les arts digitals, trencant la bidimensionalitat pròpia del concerts i creant un efecte immersiu i experiencial en el públic. D’una banda “Membrane” dels quebequesos Push 1 Stop & Wiklow, un peça generativa de projeccions volumètriques, fum ascendent i algorismes reactius, que juga amb la percepció creant il·lusions ambientals. També es podrà veure “_nybble_” de l’artista francès Alex Augier, un dels millors creatius visuals i sonors del moment, amb una peça audiovisual en la qual combina música i llum en un minimalisme digital a través de quatre pantalles transparents que creen un tot electrònic, poètic i oníric.

Inclassificables

Des del viatge còsmic d’El Petit de Cal Eril, un dels projectes més sòlids del pop fet aquí, fins al mestre La Estrella de David, artista de culte i autor d’un dels millors discs de l’any passat amb Consagración. Transita camins també inclassificables i personalíssims el nou projecte de Jaime Pantaleón (12Twelve) comandant el trio Gambardella que explora noves vies experimentals per al seu còctel de noise amb tocs jazzístic i dub, o el pianisme delicat i avanguardista de Nil Ciuró, una combinació de neoclàssica, electrònica orgànica i sonoritats avantguardistes amb teclats, arpa i violoncel.

Les dones prenen la davantera des de diverses línies d’atac: la rapera britànica Lady Lykez empoderant el poder femení i la diversitat, el pop elèctric d’Agost, el poderós r’n’b de la joveníssima Kyne, el subtil pop electrònic de la madrilenya Yamila o l’electrònica en la seva vessant més experimental de Nara is Neus i Clara Brea. Totes elles demostren la solidesa de l’escena més emergent, amb propostes que van del risc a la transversalitat més absoluta.

L’espai youFonic, creat l’any passat per donar veu a les propostes urbanes més fresques i joves, es consolida com l’escenari més canalla i transgressor del festival, amb propostes urgents i captivadores que capten tota la creativitat i energia juvenil: l’emotrap de l’artista més jove del festival, Rojuu, que amb només 16 anys flirteja amb les melodies indies i les guitarres melòdiques, i Romantic Kitano, una força de la natura amb una energia brutal que es mou entre el trap, el rap i el perreo més fresc i saborós. Se’ls hi sumarà la ja citada Kyne, una de les més potents i personals noves veus de la música barcelonina amb caires urban.

Nits dedicades a l’electrònica d’avantguarda

La nit els concerts i la cultura de club es donen la mà al Pavelló Firal, l’espai nocturn d’Eufònic, amb l’electrònica avantguardista del britànic Pye Corner Audio, l’energia del grup gallec Músculo!, artífex d’un kraut-techno que mira a la música de ball, o els barcelonins Sumluv, duet amant del sàmpling que es mou entre el house i el garage amb una facilitat sorprenent. Tres persones són les responsables de culminar les nits: el duet de DJs C.E.E. Shepherds, responsables del segell Lapsus i el club Laut de Barcelona, amb una llarga trajectòria en festivals i clubs, i la polivalent DJ i productora Ylia, un nom en alça en l’escena de club.

Pòrtic Eufònic 2019

El cap de setmana del 29 d’agost a l’1 de setembre arriba el Pòrtic Eufònic, amb la inauguració de les instal·lacions artístiques: al Castell d’Ulldecona, l’artista sonor italià Michele Spanghero presentarà “Ad lib”, una escultura sonora formada per un orgue de dos metres d’alçada connectat a una màquina de respiració artificial; “sense títol” de Roc Jiménez de Cisneros, un dels més importants artistes sonoro-visuals catalans, amb una peça a partir de làsers al Museu de Tortosa; al Centre d’Art Lo Pati d’Amposta es podrà veure la instal·lació sonora de l’artista escocesa Kathy Hinde, “Phase transition”, una reflexió sobre el canvi climàtic amb gel que es va fonent a diverses velocitats i activa tocadiscos personalitzats; i la peça d’Òscar de la Fuente al hall del Centre d’Art, una subtil instal·lació de pedres a partir dels recorreguts sonors que l’artista haurà efectuat a l’illa de Buda. El cap de setmana del Pòrtic culminarà el diumenge 1 de setembre amb un concert de Los Sara Fontán a l’espai monumental del Castell de Miravet: acompanyada d’Edu Pou, bateria de Za!, Fontán porta el seu violí a extrems insospitats de rara bellesa.

Eufònic Pro

Una de les novetats d’Eufònic 2019 és la creació d’Eufònic Pro: una jornada i punt de trobada per als professionals de la creació i la gestió cultural que inclou la música, les arts visuals i digitals i les arts escèniques des d’un punt de vista multidisciplinari. La cita aglutina diversos tipus d’activitats de caràcter transversal, que van des dels debats a les classes pràctiques i les sessions de networking, passant per exposicions de projectes per part de festivals establerts, trobades b2b i cafès amb artistes.

Eufònic Pro és una jornada amb acreditació gratuïta per a professionals i per allà passaran Dimitri Hegemannn, fundador del mític club berlinès Tresor, Lucía Lijtmaer (comissària de Princesas y Darthvaders), Olivier Rappoport (director de Mixtur), Albert Pujol (director de Litterarum), la media i net artist Sofía Crespo que investiga interfícies i intel·ligència artificial o Alain Thibault del festival Elektra de Montréal.

Completen l’apartat dedicat a la formació i el coneixement l’Eufònic Campus amb tallers adreçats a adults i joves impartits per Rie Nakajima (improvisació), Push 1 Stop (Touchdesigner), Awwz (taller de DJ per a noies), Sam Aaron (amb una masterclass de la seva eina Sonic Pi), Jordi Chicletol i Jon Gómez (narrativa a les xarxes) o street art amb Zach Oreo.

Eufònic 2019 s’organitza amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de la Ràpita i la Diputació de Tarragona; els ajuntaments implicats del territori: Ajuntament d’Amposta, Ajuntament de Roquetes, Ajuntament de Tortosa i Ajuntament d’Ulldecona. Agrair el patrocini de Moritz i la col·laboració d’institucions com Acción Cultural Española, Institut Ramon Llull, Camoes Institut de Cooperació i Llengua de Portugal, Bureau du Québec, Fundació Sgae Catalunya, Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, Museu de Tortosa, Direcció General de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i Injuve Instituto de la Juventud