El grup ecologista Gepec ha presentat al·legacions en contra de l’ampliació de l’abocador de Tivissa (Ribera d’Ebre) i ha anunciat la seva oposició frontal al projecte. L’entitat critica l’informe ambiental presentat per l’empresa promotora, Gestió i Recuperació de Terrenys, SA i exigeix al Departament de Territori i Sostenibilitat que els reclami un document “amb millor qualitat tècnica“. El Gepec lamenta que l’abocador de Tivissa sigui un projecte amb un “objectiu pecuniari” que, lluny de “resoldre les insuficiències dels residus comarcals” s’hagi convertit “en un macroabocador industrial en contínua ampliació que recull residus de tot Catalunya” –triplicant els residus acollits: de 130.000 tones el 2010 a 322.000 el 2015-.
L’entitat considera que el document aportat per la promotora presenta “dèficits rellevants” en diferents aspectes. Entre aquests, apunten que no es detallen els consums d’aigua o energia per ampliar-lo, així com tampoc les emissions que generaria o la despesa energètica per transportar els residus de parts allunyades del territori. També consideren que existeixen riscos durant el sanejament i la reobertura de l’antic abocador comarcal, com preveu l’empresa, amb “implicacions greus en matèria de seguretat i medi ambient“, per la presència de tones de residus acumulats i amb característiques d’inverses, alguns d’ells contaminants o inflamables. En el cas que es dugués a terme, consideren que caldria que l’executés una empresa especialitzada per la perillositat dels gasos i substàncies confinats, així com modificar o fer una nova autorització ambiental.
També consideren insuficient la protecció del paisatge i reclamen que s’incrementi l’esoai de transició entre l’abocador i el seu entorn a 100.000 metres quadrats de terreny per reduir una empremta visual “prou esfereïdora“. El Gepec també planteja que, davant la recurrència d’incendis forestals a la zona, el promotor hauria de presentar un pla de prevenció durant les obres i el funcionament de l’abocador.
Addicionalment, l’entitat recorda que l’informe de l’empresa no fa esment als impactes que les instal·lacions podrien tenir en la fauna salvatge de les Illes de l’Ebre, amb possibles abocaments de lixiviats als barrancs i afectacions al bosc de ribera. Critiquen també que no es mencionin els amfibis autòctons protegits a la zona, com l’ofegabos, “gairebé exclusiu de les Terres de l’Ebre“. Qüestionen que l’empresa hagi negat sense fonament la proximitat o presència de l’àliga cuabarrada.
Per últim, el Gepec considera que el projecte està mancat d’una manca de controls administratius sobre l’anàlisi de residus, sense que s’hagi pogut demostrar l’existència de contaminació de les aigües subterrànies procedent dels vasos de l’abocador.
Font: ACN