La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va iniciar aquesta setmana una campanya pel control i vigilància, per primera vegada, de la cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea) en les masses d’aigües superficials de la Conca de l’Ebre. Aquesta iniciativa es desenvoluparà durant el mes de juliol, aprofitant la baixada de cabals.

Els treballs de mostreig de la cloïssa asiàtica es faran des de l’embassament de l’Ebre (Cantàbria) fins al Pont de l’Estat de Tortosa (Tarragona), travessant així les comunitats de Cantàbria, Castella i Lleó, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya.

En total, es delimitaran 20 estacions de mostreig al llarg de tot el recorregut. Es prendran dades de paràmetres físicoquímicos i mostres de sediment que permetran la detecció d’individus d’aquesta espècie si està present. Aquesta campanya se suma al seguiment que cada estiu, des de fa més de 15 anys, realitza la CHE del musclo zebra (Dreissena polymorpha) o en els últims cinc anys de caragol poma (Pomacea spp). Ambdues són espècies invasores.

L’organisme també ha desenvolupat i implantat noves eines de treball com són els sistemes de monitoratge en continu. En aquest sentit, la CHE també va informar ahir que està prevista la instal·lació d’un nou equip de monitoratge d’aquestes característiques per a la detecció de larves de musclo zebra en l’embassament de Yesa. S’unirà a la instal·lada en el 2017 en l’embassament. La nova eina permetrà determinar amb major precisió la presència o no d’aquesta espècie invasora en aquesta massa d’aigua qualificada per a la navegació com a tipus P o protegit.

Ràpid creixement

La cloïssa asiàtica, igual que el musclo zebra, està inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores. Ambdues causen problemes similars, ja que a causa del ràpid creixement de les seves poblacions posen en perill a espècies autòctones d’aigua dolça (per la competència que exerceixen sobre elles) i a l’ecosistema en general. A més generen obstruccions en conductes i altres equips de les xarxes hidràuliques.

La CHE també ha començat les prospeccions de caragol poma, espècie invasora que té el seu focus d’afecció aigües avall de Tortosa.

Redacció: P.P.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.