L’exitòs anunci de la marca de cervesa Estrella Damm, té protagonisme ebrenc. Si fa pocs mesos vam descobrir la veu de Keila Garcia a la Voz, ara és el torn d’aquesta barcelonina amb arrels ebrenques qui s’ha fet famosa participant en l’anunci d’Estrella Damm al que li ha ficat veu a ‘Acte I. Ànima’.

Hi haurà qui hagi descobert a María Rodés per l’anunci Estrella Damm i per a molts serà ja per sempre la veu d’un Mediterrani que s’asfixia entre plàstic i deixalles. Però María Rodés és molt més. Va ser la veu que ens va cantar cobla des dels seus records infantils, la que ens va llegir en veu alta els diaris de la Guerra Civil del seu besoncle astrònom en ‘Eclíptica’ (Satèl·lit K, 2018) o la que es va convertir ‘Violética’ en arbre de la mà de Nacho Vegas.

María Rodés es va inspirar amb el seu besavi, Lluís Rodés, per donar-li cos al seu treball ‘Eclíptica’. Lluís Rodés va ser un astrònom que l’any 1920 fou nomenat director de l’Observatori de l’Ebre. Com a director, va incorporar els avenços tècnics i experimentals més avançats a l’observatori ebrenc, que estava especialitzat, sobretot, en l’estudi de la influència de l’activitat solar en els fenòmens geofísics. Va ser director de l’Observatori ebrenc fins que va esclatar la Guerra Civil i hagués d’abandonar i es va refugiar a Binaraix, prop de Sòller.

La cantant va publicar el seu primer àlbum en 2009 al costat de la resta de formantes del projecte ‘Oníric’, titulat ‘Sense Tècnica’ per a ràpidament arrencar la seva carrera en solitari amb els àlbums ‘Una forma de parlar’ en 2010 i ‘Somni Triangular’ en 2012. Un any més tard, en 2013, va col·laborar amb Ramón Rodríguez i Martí surts en el proycto ‘Convergència i Unió’ a més de col·laborar amb artistes de la talla de Coc Malla, Espaldamaceta o Anímic.

En 2014 Maria Rodés va treure a la venda ‘Maria Canta Cobla’, gràcies al qual va aconseguir assistir al reconegut festival londinenc Metdown Festival; per a un any més tard publicar el seu primer llibre il·lustrat ‘Duermevela – Els somnis de Maria Rodes’. En ell l’artista multidisciplinària recopila poemes sobre els seus propis somnis acompanyats d’il·lustracions fetes per ella mateixa.

Redacció: T.C.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.