ACN/ El Departament d’Agricultura defensa que les mesures preventives executades durant els últims vuit anys a la zona que ha patit l’incendi forestal del Perelló (Baix Ebre) han ajudat a reduir els efectes potencials de l’incendi del Perelló, que ha calcinat 233 hectàrees. Els bombers es van ajudar de pistes (anomenades franges de baixa càrrega) que van permetre tallar l’avenç de les flames per la cua i els flancs de l’incendi, evitant que es propagués ajudat pel vent de marinada.

Segons el subdirector general de Boscos, Enric Vadell, des de 2011 s’han invertit en aquesta zona inclosa en el Perímetre de Protecció Prioritària de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell 157.800 euros. Uns recursos que s’han destinat, amb la col·laboració de l’Ajuntament del Perelló i l’ADF Cabra Feixet, a construir i mantenir la pista dels Perxets, habilitar un punt d’aigua, obrir franges de baixa càrrega i tallafocs. De moment, però, continua encara està pendent de finalitzar la redacció del Pla de Prevenció d’Incendis de la zona de les serres de Cardó-Boix, on l’any 2012 un incendi va arrasar més de 3.000 hectàrees.

Precisament, ha assenyalat Vadell, la construcció de la pista dels Perxets, que es va finalitzar aquest passat estiu, hauria resultat clau per poder frenar el flanc esquerra i evitar mals majors. “Si hagués arribat la marinada s’hauria pogut convertir el flanc en cap d’incendi cap a l’Ametlla de Mar i Tivissa”, ha indicat. “Calculava que el foc arribava al poble i si passava els Perxets anava ali terme Tivissa s’ampliava en 2.000 o 3.000 hectàrees si el mestral canviava”, ha refermat el president de l’ADF Cabra Feixet del Perelló, Pere Rebull, ha ratificat aquesta percepció. Segons ´ha afegit, la pista s’ha convertit en un “punt clau” per a l’accés dels vehicles dels bombers i efectius d’extinció.

De fet, la zona de les Collades i les Malladetes, al terme municipal del Perelló, es troba inclosa dins d’un dels 32 perímetres de protecció prioritària (PPP) que Agricultura té localitzats arreu de Catalunya pel seu alt risc d’incendi. El responsable de Boscos ha admès que, set anys després de l’incendi que va arrasar més de 3.000 hectàrees de les serres de Cardó-Boix i l’anunci d’un pla de gestió especial per aplicar-hi mesures preventives, la redacció d’aquest document encara no ha estat enllestida. L’alcalde en funcions del Perelló, Ferran Cid, havia reclamat aquests dies la seva implementació immediata, que s’hauria vist retardada per mancances pressupostàries.

“No trigarem gaire temps a acabar-la”, ha assegurat Vadell. Un dels aspectes pendents i més controvertits d’aquest pla és, precisament, la construcció d’una pista aprofitant l’antic camí ral entre el Perelló i Tivenys, que creua transversalment el massís. El projecte ha estat qüestionat i ha rebut les al·legacions de grups ecologistes per les conseqüències que generaria al medi aquest vial. Vadell preveu que el Departament de Territori i Sostenibilitat es pronunciï sobre l’avaluació d’impacte ambiental del projecte durant els pròxims dies.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.