Del 8 al 30 de juny un reduït número de restaurant de les Terres de l’Ebre oferirà a les seus cartes un producte únic i exclusiu, el corder i el cabrit ecològic que produeix el col·lectiu La Fardasqueta a la serra del Montsià. En paraules del seu promotor, Rodó Masip, “enguany podem recuperar les jornades gràcies a que ha plogut més a les nostres cinc zones de pastura, ja que l’any passat la sequera ho va impedir”.
Entre els restaurants hi participaran està l’Antic Molí d’Ulldecona, que té al seu xef estrella Michelaine, Vicent Guimerà, com un dels seus grans defensors. Però també hi seran els restaurants Petit Cafè (Amposta), La Barraca (l’Ampolla), Venta de la Punta (Santa Bàrbara), l’Algadir (Poble Nou) o el resturant d’Alberto Guzmán, de Sant Carles de la Ràpita. Aquests últims van participar dimecres 5 de juny en un menú degustació d’altíssim nivell gastronòmic, i tot amb productes ecològics del territori.
El col·lectiu La Fardasqueta està format per dos empresaris i les seues respectives famílies, així com per dos pastors professionals, i un particular circuït de distribució del producte, la carn de corder i cabrit ecològic de la serra del Montsià (l’escorxador és el de Tortosa), que compta amb la col.laboració dels 5 municipis que formen la serra que dona nom a la comarca, i també de tècnic del departament d’Agricultura, que han impulsat i assessorat tot un món que està per descobrir.
La carn és extraordinària perquè tot el ramat només menja de les pastures, i sinó n’hi ha per manca de pluja, s’ha d’esperar un altre any. És per tant una activitat complementària per als ramaders, uns autèntics apassionats de la serra del Montsià, la qual veneren tant o més que els animals, que són a més un creuament a partir de raça autòctona.
El número d’exemplars oscil·la entre els 1.500, o els 10.000 que hi pot arribar a existir, i la distribució als restaurant es fa amb un vehicle degudament equipat, perquè la normativa dels productes realment ecològics és molt estricta i es compleix escrupulosament. L’altra característica d’aquesta exquisida carn quilòmetre zero és que “passa com amb les cireres, és un producte de temporada que només es pot consumir entre abril i juny, que és quan els corders i els cabrits culminen el seu procés de creixement”. L’engreix i els pinsos no existeixen.
Joan Capilla, de l’hotel restaurant l’Algadir, va explicar molt gràficament com es nota a la cuina la gran qualitat del corder i cabrit del Montsià: “normalment per fer el plat que us he fet inverteixo més de 20 hores de cocció a foc lent, i aquest m’ha costat 6 hores”. Tots els experts van destacar des de la textura i el bon olor, fins la inexistència de greix, passant per una dada que aportava el ramader: “normalment un dels nostres corders o cabrits oberts en canal són 10 quilos de carn, quan la resta pràcticament generen en doble”.
Rebost Terres de l’Ebre
La presentació de les jornades del corder i cabrit ecològic del Montsià es va fer al restaurant Petit Cafè d’Amposta i en companyia de dos empresaris més que promouen un altre projecte paral.lel, l’anomenat Rebost Ecològic Terres de l’Ebre, que es va presentar els primers mesos d’aquest any. Es tracta d’un col.lectiu privat, impulsat també per l’administració arran de la marca Reserva de la Biosfera, que vol renunir la trentena de productors ecològics que hi ha a les Terres de l’Ebre, “perquè som la zona d’Europa on hi ha més concentració de producte ecològic i això està creixent a tot el món”, va destacar un tècnic del departament d’Agricultura. Es calcula que a Europa el consum de producte ecològic està a l’entorn del 15% del total, mentre que a Catalunya i la resta de l’Estat no ha superat encara el 5%.
A la trobada van acudir els dos empresaris més emblemàtics del col.lectiu Toni Beltran, d’Horta de Sant Joan, promotor de l’oli d’oliva ecològic, Identitat, amb els monovarietals arbequí, piqual i empeltre. I també Laia Arrufí, del celler Arrufí de Batea que va maridar amb uns exel.lents vins el sopar que va culminar la presentació a Amposta, tant de les jornades del corder i el cabri ecològic de la Serra del Montsià, com del col.lectiu Rebost Ecològic, que té la virtud d’unir a productores i restauradors, per a que aquests productes exquisits quilòmetre zero del territori vagin omplint cada dia més l’oferta gastronòmica del territori.