ACN (Móra d’Ebre) – La 12a edició del Litterarum, la Fira d’Espectacles Literaris i la 16a edició de la Fira del Llibre Ebrenc han tancat aquest diumenge amb un 15% més de visitants, superant les 4.500 persones durant els quatre dies de certamen. La gran majoria dels espectacles literaris han aplegat un centenar de persones de públic de mitjana. El director Litterarum, Albert Pujol, ha afirmat que “serà la millor edició” perquè han aconseguit “el gran objectiu, que la gent participi del màxim nombre d’activitats i han arribat a gent de fora”. Pel que fa a la venda de llibres, també estimen un augment d’entre un 10% 12% respecte a l’any anterior, que han recordat que ja va ser de “rècord”. Els organitzadors consideren que el Premi Nacional de Cultura hi ha contribuït i apunten que treballaran amb el gremi de llibreters de cara a la propera edició per oferir els llibres dels autors que es representen en els espectacles literaris.

Els carrers de Móra d’Ebre s’han omplert de lletres i literatura des d’aquest dijous quan va arrencar el Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc. Dels 34 espectacles programats, una vintena han assolit de mitjana un centenar d’espectadors. Segons el director del Litterarum aquesta repercussió -donada en part pel Premi Nacional de Cultura i per una programació equilibrada- és una xifra “molt important”. “Era el nostre somni, no només fer coses per la gent de casa sinó per als de fora”, ha subratllat.

A tall d’exemple, ha destacat la bona rebuda dels espectacles de circ i de màgia, que s’han sumat als de dansa i teatre. “Són la demostració clara que la literatura es pot agafar des de molts vessants artístics i que tenim artistes de molt nivell al nostre país”, ha afegit Pujol. Pel que fa als programadors, s’han incrementat en un 5% i esperen seguir consolidant aquest sector. De fet, ha apuntat que el Sant Jordi d’Hivern serà una de les cites obligades per reforçar les col·laboracions i produccions artístiques.

Els llibres més venuts han estat els lligats al Sant Jordi d’enguany però també aquells títols d’autors ebrencs que no es van poder trobar a les llibreries el 23 d’abril. Els llibres d’Ignasi Blanch, dissenyador del cartell d’aquesta edició, també es troben entre els més venuts i pràcticament s’han esgotat, segons dades dels organitzadors. L’any passat les vendes es van xifrar en uns 2.000 exemplars i enguany calculen que han crescut al voltant d’un 10 o 12%. “Som una fira de fons i això la gent ho agraeix molt, perquè troben llibres que són molt difícil que els llibreters tinguin en estoc”, ha reivindicat Pujol. “Els llibreters fan un esforç molt gran per ajuntar un fons dels 2.500 llibres i anar-lo augmentant cada any”, ha afegit.

 

L’objectiu: Un corner literari dels llibres portats a escena

A banda, els organitzadors treballaran per teixir sinergies amb el gremi de llibreters per crear un espai amb els títols dels autors que pugin a l’escenari dels espectacles literaris del Litterarum. Pujol ha detallat que molts espectadors han demanat comprar els llibres després de veure’ls a escena. “Simplement tancarem el cercle amb els llibreters perquè sigui un detonant i s’acabi convertint en normal dins dels espectacles literaris de la resta de fires”, ha argumentat el director.

Els certàmens clouen amb música i presentacions de llibres

L’escriptora Francesca Aliern no ha fallat en cap edició de la fira i, en aquesta ocasió, ha presentat el seu llibre ‘La petita Laura’. Remenant llibres a la carpa de la plaça de Dalt, ha valorat que el Premi Nacional de Cultura és un bon reconeixement per a la feina dels escriptors. “Hem sigut impulsors amb el company Subirats i avui la literatura ebrenca gaudeix d’una bona salut. Han sortit autors molt bons”, ha afirmat.

En l’última jornada del certamen del Litterarum s’ha celebrat un espectacle infantil i han actuat la formació Marta&Gregori. Els músics han repassat cançons en català des dels anys 60 fins a l’actualitat i han musicat poemes d’autors ebrencs. “Amb aquest repertori busquem reivindicar que els autors ebrencs han de tenir el seu lloc dins de la literatura catalana”, ha expressat el cantant Marc Sendra.

La poesia del País Valencià també puja a l’escenari de Litterarum

Esta edició de Litterarum ha tingut dos protagonistes de les lletres catalanes: l’escriptora Teresa Pàmies i el dramaturg Joan Brossa, dos autors que enguany celebraven el seu centenari. Però també ha destacat un altre nom, el del poeta valencià Vicent Andrés Estellés. Diferents artistes del País Valencià han participat en esta edició de Litterarum portant escena els versos d’Estellés i d’altres autors de la terreta.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.