El passat 10 d’abril es va iniciar a Reinosa una nova Marxa de l’Ebre contra els transvasaments i a favor d’una gestió pública de l’aigua. La marxa està organitzada per COAGRET, RAPA, Ecologistas en Acción, Amigos de la Tierra i compta en la participació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre en el tram finall, de Flix a Tortosa.

En ple debat electoral – tan a nivell d’Estat, com municipals i autòmic, o també en l’àmbit europeu- l’aigua de l’Ebre torna a ser un element de disputa electoralista, especialment en la zona de Múrcia i Alacant, ja sigui en estratègies clares per ressuscitar el vell transvasament de l’Ebre, com en noves formes de transvasaments en forma de bancs d’aigua.

L’objectiu de la marxa es “denunciar un cop més la vella política hidràulica de l’Espanya humida front l’Espanya seca dels transvasaments, a la que s’uneixen les noves reivindicacions per una gestió pública i democràtica de l’aigua, més propera als ciutadans i respectuosa amb el medi ambient”.

La marxa va sortir de Reinosa (Cantabria) i va fer la seua primera etapa fins Miranda d’Ebro (Castellà-Lleó), posteriorment ha recorregut la Rioja (Haro, Ezcaray, Logronyo, Calahorra) i Navarra (Lerin, Tudela) i actualment es troba recorrent els pobles d’Aragó on es denunciaran les obres dels embassaments de Yesa, Mularroya, Biscarrués, Loteta, Santolea, Aiguaviva (prop Alcanyís).

El tram final de la marxa entrarà a terres catalanes el proper divendres 19 d’abril, procedent de Fabara, destí a Flix on seran rebuts per les plataformes de la Terra Alta, Flix Net i Ribera Digna, que els donaran a conèixer les problemàtiques de la contaminació de l’embassament de Flix i del nou abocador de Riba-Roja d’Ebre. Prèviament es passarà per la nuclear d’Ascó.

El dissabte 20 el recorregut serà de Flix a Xerta, amb parades a Garcia en la confluència de l’Ebre amb el Siurana, on es denunciarà la manca de cabals ecològics per aquest riu fruit del transvasament de Siurana-Riudecanyes amb la Plataforma Siurana Viu i el GEPEC. Posteriorment, a Miravet, plaça emblemàtica en la lluita pel territori, seran rebuts per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, que recollirà el testimoni de les plataformes precedents. Per la tarda la marxa arribarà a l’Assut de Xerta on es denunciarà el transvasament de l’Ebre cap al sud amb les obres del Canal Xerta-Sénia.

El diumenge 21 el recorregut serà entre Xerta i Tortosa, acabarà amb un vermut popular a l’embarcador del Club de rem Tortosa.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.