La Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre ha commemorat el 88è aniversari de la proclamació de la República aquest divendres al vespre a la Torre de l’Espanyol. Els actes de celebració s’ha iniciat amb la presentació del llibre ‘Obertura Republicana’ de Joan Manuel Tresserras i Enric Marín. L’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i coautor de l’obra ha conversat amb la candidata al Congrés, Norma Pujol; i l’alcalde de la Torre, Joan Juncà, sobre el contingut del llibre, a la sala de plens de l’Ajuntament d’aquest municipi.

Tot seguit, ha tingut lloc el tradicional sopar homenatge a la Fraternitat Republicana, en el qual es fa un reconeixement i agraïment a persones i entitats que han portat una trajectòria basada en la defensa dels valors republicans i de Catalunya.

Per la comarca de la Terra Alta, l’homenatjat ha estat Ramon Campanals d’Arnes. Nascut l’any 1932, un fet va marcar la vida del Ramon: la dictadura franquista va tancar a la presó al seu pare per haver estat regidor republicà. “Ramon Campanals va créixer amb uns forts valors republicans que el van dur a formar part de la llista d’Esquerra Republicana a la demarcació de Tarragona en les primeres eleccions al Parlament de Catalunya, l’any 1980”. En l’àmbit local, es va presentar a les primeres eleccions municipals de 1979 amb la candidatura d’Esquerra Republicana encapçalada per Josep Viña, amb qui va ser regidor durant dues legislatures consecutives. En aquells moments, Arnes era l’únic municipi de tota la demarcació de Tarragona governat per una alcaldia d’Esquerra Republicana.

La comarca del Baix Ebre ha escollit per homenatjar a l’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu; i a l’alcalde del Perelló, Ferran Cid. Andreu és alcalde de l’Aldea des del 2003 i des de 2007 ho és amb majoria absoluta. Pel que fa a Ferran Cid, va arribar a l’alcaldia del Perelló a la darrera part de la legislatura 2007-2011, gràcies a un acord de govern amb una altra formació política. La situació es va reeditar entre el 2011 i el 2015, després d’haver duplicat el nombre de regidors, per la qual cosa tornà a ocupar l’alcaldia durant la primera part del mandat.

La comarca del Montsià ha triat a l’exalcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat, per fer-li l’homenatge. L’any 2006, Montserrat es va convertir amb el primer alcalde republicà del municipi des de la reinstauració de la democràcia i a assolir, el 2015, la primera majoria absoluta republicana al consistori.

La comarcal de la Ribera d’Ebre ha homenatjat a l’alcalde de Flix, Marc Mur. Va ocupar diversos càrrecs públics (regidor, tinent d’alcalde, alcalde i diputat provincial) amb el PSC. Mur va abandonar la militància i els càrrecs orgànics del PSC després de mostrar les seves desavinences i discrepàncies amb l’actitud del partit arran del procés d’independència.

El Jovent Republicà de les Terres de l’Ebre han lliurat la Menció Joan Ferré a Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.