Després d’haver-se acordat al Parlament de Catalunya aquest dimecres (20/03/2018) per unanimitat de tots els grups la tramitació de la Proposició de llei sobre la protecció d’oliveres monumentals a Catalunya, els dies 21 i 22 de març s’han arrancat d’una finca situada al terme de Godall (Montsià) 3 oliveres mil·lenàries situades al costat de l’Àrea d’oliveres mil·lenàries ‘Pou les Piques’ que estaven inscrites a l’Inventari de la Mancomunitat Taula del Sénia amb les dades següents:

id. partida Alt_nm P-1,3 DMC Var.
3718 Pou Piques 165 4,56 13,5 F
3719 Pou Piques 165 4,00 13,0 F
3720 Pou Piques 160 4,07 13,4 F
id. és el número amb el que figura inscrita a l’Inventari
Alt_nm és la altitud sobre el nivell de mar
P-1,3 és el perímetre de la soca mesurat a 1,30 m des del sòl
DMC és el diàmetre màxim de la capçada (copa) de l’olivera
Var és la varietat de l’olivera, i en aquest cas totes son Fargues

Al finalitzar la sessió els representants de la Mancomunitat Taula del Sénia: Javier Ferrer i Tere Adell (president i gerent), de l’Associació Territori Sénia: Jaume Antich, l’alcaldessa d’Ulldecona: Núria Ventura i l’advocat Paco Zapater (promotor de la recollida de signatures de suport) van estar parlant amb els Consellers de Territori i Sostenibilitat (Damià Calvet) i d’Agricultura (Teresa Jordà) i amb els portaveus dels diferents grups parlamentaris sobre la necessitat de la tramitació immediata i ràpida de la Llei de protecció per tal d’evitar precisament el que ja ha passat, en aquest cas a Godall. A més se’ls va plantejar la conveniència de decretar per la seva part una moratòria o suspensió cautelar d’arrencar les oliveres mil·lenàries existents durant la tramitació de la Llei.

A la vista del que ha passat ahir i avui a Godall i, per tant, a la vista de que 3 oliveres mil·lenàries de Catalunya han segut arrencades del lloc on han estat creixent i donant fruit durant centenars d’anys i sospitant que això continuarà, si no s’impedeix pels qui tenen la autoritat i la responsabilitat, avui mateix els responsables de la Mancomunitat Taula del Sénia i de l’Associació Territori Sénia han enviat una carta conjunta als 2 Consellers (de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura) de la Generalitat de Catalunya demanant-los-hi que de forma immediata es decreti la moratòria o suspensió cautelar d’arrencar les oliveres mil·lenàries existents a Catalunya i, al mateix temps, oferint la possibilitat de la seva col·laboració en facilitar tota la informació que sigui necessària per poder executar estes mesures.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.