L’estratègia de l’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, i la del seu advocat privat, Juan Miguel Bernal, d’ofegar econòmicament al Setmanari l’Ebre i els seus dos administradors, com a part de la seua estratègia de defensa, ha arribat al seu final. L’embarg que van aconseguir que s’executés es pot donar també per finalitzat, després de prop d’un any d’afectar de manera important l’economia d’aquest mitjà de comunicació, mantingut els últims 35 anys amb els diners dels seus subscriptors i anunciants.

Ha estat els últims dies que finalment, la lletrada Maria Cinta Subirats, ha comunicat en nom del jutjat penal número 2 de Tortosa que l’embargament d’una quantitat que s’aproxima als 50.000 €, ha estat finalment retornada als beneficiaris: principalment al gerent Joaquim Rambla, també al setmanari l’Ebre, i finalment a l’administrador solidari, Josep Maria Arasa, ja que va afectar mitja dotzena de comptes corrents i d’estalvi.

Aquest embarg, que fa un any va rebre un sorprenent seguiment i tractament mediàtic, molt probablement per perjudicar el projecte periodístic que representa el Setmanari L’Ebre, ha estat, en opinió de diversos juristes, “un fet insòlit i gens habitual, i més pel volum de diners” reclamat i executat. Un exemple de què ha estat molt important en aquest procés el treball de l’advocat penalista de PaladellaJuan Miguel Bernal, conegut per estar forjat en moltes batalles judicials, ja que prové del famós gabinet de Joan Piquè Vidal.

Els fets són que ara fa prop d’un any, a principi del mes de maig, de manera sorprenent i sense cap avís previ la titular del jutjat d’instrucció número 5 de Tortosa, la magistrada Crescència del Pozo Prieto, dictaminava dins d’un procediment abreujat l’embarg immediat de 50.000 € com a fiança dels acusats, per si Joaquim Paladella guanyava la querella interposada (en la que demanava 100.000 € de fiança). Ni tants l’advocat Maria Eugènia Gay, Degana del Col·legi d’Advocats de Catalunya, i lletrada escollida pel Col·legi de Periodistes també de Catalunya, assegurava que mai havia vist res semblant.

Però el cert és que l’operació es va executar i en només 48 hores, sense ni avisar els afectats (i afectant fins i tot el compte corrent d’una vídua i mare d’un dels acusats, que pràcticament es va quedar sense els seus estalvis, ja que tot just s’acabava de produir un sepeli), l’embarg de diversos comptes corrent i llibretes d’estalvi es va produir. Tan ràpidament com el temps que va tardar l’alcalde de Batea a la seva televisió de referència, Canal 21.

De fet, quan l’embarg encara no havia estat ni notificat als perjudicats, el presentador Albert Pasqual ja ho anunciava a l’informatiu d’aquesta televisió local, elevant fins i tot la xifra a 100.000 €. Posteriorment el Setmanari l’Ebre (el mitjà que ha patit el cas), i també l’únic mitjà o col·lectiu professional que s’ha pronunciat públicament a favor de la llibertat d’expressió i informació en aquest cas), va fer un comunicat denunciat que s’estava atacant la llibertat de premsa.

L’altra gran lliçó d’aquest cas és que l’alcalde de Batea, amb múltiples casos judicials actualment en marxa (i que l’oposició no és capa ni de relacionar, ni de quantificar en costos per a les arques públiques), ha evitat durant almenys 2 legislatures que li pugui passar com a l’exalcalde de Camarles, Primitivo Forastero, el primer i únic alcalde ebrenc -també conegut pel seu caciquisme-, que fins ara ha estat inhabilitat per prevaricació.

I és que, en denunciar el Setmanari l’Ebre, i al no haver-se produït una reacció ni col·lectiva ni corporativa (ni de professionals, mitjans o associacions), ha aconseguit quedar-se aïllat comunicativament, ja que cap mitjà fa seguiment de la secció acció política (tret de les setmanes que volia portar Batea a la regió d’Aragó). Ho ha aconseguit, pagant uns 15.000 € anuals al Canal 21 per retransmetre els seus plenaris, ha exhibit una teòrica transparència i mostrant una mà de ferro que fins i tot provoca pena a l’espectador en veure com actua l’oposició, més enllà fins i tot de l’atemoriment. “És molt difícil trobar algú que es vulgui presentar a Batea“, han estat dient tant el PDeCAT com ERC les últimes setmanes.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.